Titan, Sweden Solar System

titan_1.jpgtitan_2.jpg

Tänk att det tog ett helt år innan jag fixade en bild på månen Titan. Bloggvännen Mira upplyste mig om Sweden Solar System redan för ett år sedan men det var först nu som jag råkade passera månen med kameran i hand.

Vad är då det här Sweden Solar System (SSS)? För den som inte hört det tidigare så försöker man skapa en skalenlig modell av vårt solsystem här i Sverige. Eftersom man låter Globen i Stockholm motsvara solen blir det dessutom världens största modell. Uppsalas uppdrag är att försöka placera en modell av Saturnus någonstans i staden. Inte helt lätt då den skall vara 6.1 meter i diameter.

planetarium_angstrom.jpg

Nu verkar det som om vi får vänta på Saturnus men flera olika förslag har dykt upp. På SSS hemsida säger man att den skall bilda ett tak i ett framtida skolplanetarium. Man har även föreslagit en rund stenlagd yta vid Ångströmslaboratoriet och slutligen hittade jag ovanstående bild i ett förslag om ett nytt energihus vid laboratoriet.

Medan man funderar på hur man skall göra med Saturnus så får vi njuta av en av dess månar, Titan, som är utformad som en lampa vid Celsiushuset. Enligt skalan är månen 23 centimeter men tillsammans med planetens tjocka atmosfär får den en diameter på 40 centimeter. Jag tycker att designern Håkan Harrysson har gjort en vacker tolkning.

sss_knivsta.jpg

Nu råkar jag även ha en bild från Knivsta med deras bidrag till systemet. Konstnären Eric Ståhl har gjort en relief av systemet som skall markera platsen för asteroiden 5025 P-L. Nu kan jag inte hitta den på denna relief men det kanske inte är meningen heller? En skalenlig modell av asteroiden skulle nämligen inte vare mer än 0.2 millimeter.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

6 kommentarer

 1. tommyO skriver:

  Att se eller att titta. På 60-70 talet skrev Castaneda ett antal böcker om en mexikansk yakqui-indian som var vad mankan kalla schaman. Han gjorde en väsentlig skillnad mellan att titta och att se. Ofta drullar vi omkring och ser ingenting.
  Du bidrar med din blogg till att vår varseblivning går från att titta till att se och det ska du ha tack för.

 2. Mira skriver:

  Ah! Tack Scribo! Den är ju riktigt fin den lilla månen! Saturnus borde kunna bli ganska vacker som modell med sina ringar (fastän svårplacerad, jag inser det). Vet du om Titan kommer att flyttas när Saturnus äntligen kommer på plats, eller om den får hänga kvar vid Celciushuset?

  Hellre sent än aldrig med Titanbidraget!

 3. Maria Ekholm skriver:

  Vad läckert! Har ju sett den där ”lampan” men inte tänkt på att det föreställer Titan! Projektet har jag hört talas om men glömt bort, kul att bli påmind!

  Vore inte Gnistarondellen eller någon annan tråkrondell vara värda att få lite upplyftning med Saturnus? Förstår väl om Ångström vill ha dit planeten men hur många får se den då? Taket på nya Skandionkliniken kanske vore bättre, många barn på Ackis kan ju få njuta av den kanske läckraste planeten, förutom jorden då!

 4. Scribo skriver:

  Tack tommyO, det värmer.

 5. Scribo skriver:

  @Mira. Jag vet faktiskt inte om den får hänga kvar. Någonstans läste jag att Titan skall ligga ungefär 60 meter från Saturnus om man skall göra det hela skalenligt.

  @Maria. Om man bygger ett planetarium så kanske det inte fungerar att placera den i en rondell. Iden med att lägga den vid Ackis tillsammans med Skandionkliniken och Ronald McDonaldshuset är ju jättesmart!

 6. Maria Ekholm skriver:

  Jag vet, rondellerna är ju bara så urbota tråkiga…. vissa köra man bara rakt över…., så en planet mitt ivägen hade ju varit okey…

  Nu har jag ju inte sett några ritningar på Skandionkliniken, men jag tror säkert att en sådan byggnad kan bära en planet och förfinas pga det! Känner du någon, så kan du ju tipsa…!

  Uranus hamnar väl kanske i Lövstabruk, läste jag i lokalbladet. Kul!

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar