Broar över Fyrisån, Klastorpsbron

två bilder på Klastorpsbron från väster

Klastorps gård uppfördes på 1850-talet men det verkar inte som man byggt någon bro i samband med detta. Den första uppgiften är från 1928 och då är det ägaren som själv bygger en träbro. Vid något tillfälle körs den här bron sönder och man tvingas bygga en ny. När flygflottiljen sedan uppförs vid Ärna 1944 rivs bron och ingenjörstrupperna bygger en lite stadigare variant på platsen. Det är denna järnbalksbro vi kan se idag.

Klastorpsbron med nya brospannKlastorpsbron med nya brospannKlastorpsbron med nya brospann

En av mina trevliga läsare upplyste mig om att de höll på och renovera Klastorpsbron. Den 9 december 2011 hade man tydligen lyft på nymålade brospann. Självklar gav jag mig ut för att ta några bilder. Som ni ser hade man lagt ut en pontonbro för dem som ville ta sig över ån medan arbetet pågick. Jag kan meddela att frosten hade gjort den ruskigt hal. Jag hoppas verkligen att ingen, varken de som arbetade med bron eller andra, gick och slog sig.

Klastorpsbron med ny beläggning och räckenKlastorpsbron med ny beläggning och räcken

Den 6 januari var jag dit igen och nu såg det betydligt bättre ut. Lite smådetaljer att fixa men i övrigt är den väl klar. Det har rensats bort en hel del sly och buskar och det verkar dessutom som man har tagit ner några träd. På åns västra sida har man dessutom ordnat en liten parkering. Framtiden får utvisa ifall den får vara kvar eller om den bara gav lite extra plats under renoveringen.

Här hittar ni bron på Google Maps.
Källa: Uppsalas broar av Rolf Åkerman

Detta är inlägg 24 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

10 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Vänta nu… Klastorp… Här ringer en klocka lite svagt någonstans i bakhuvudet. Arbetade mor där någon gång i sin ungdom? Hur ser gården ut? Vem har bott och bor där? Vet du?

 2. Scribo skriver:

  @Mira
  Eftersom jag äntligen slapp klättra runt på någon privat bostadsgård denna gång utan det räckte med en promenad längs en lerig åkerkant för att få en bild av bron så har jag inga foton på gården. I källan står det att ägaren hette Haraldsson om det är till någon hjälp?

 3. Kurt skriver:

  Nu idag är klastorp bro ny renoverad. Idag lyfte vi dit 3 nymålade bro spann.

 4. Scribo skriver:

  Hej Kurt
  Vad kul att du tog dig tid att kommentera! Jag hade ingen aning om detta och måste åka ut och titta och ta lite bilder. Om du har tid får du gärna skriva lite mer om vad ni gjort.

  När jag läst om våra broar så är historiken om tidigare renoveringar och förändringar ofta mycket dåligt beskrivna. Nyare ritningar och liknande går oftast att hitta i något arkiv men det är så mycket roligare att få höra av någon som faktiskt varit med.

  De flesta kan se skillnad på före och efter men oftast finns det ingen förklaring på varför man gjorde på ett visst sätt, valde en viss lösning eller vilka olika problem man stötte på. Det brukar dessutom inte finnas en enda förklaring på varför man gjort något. Jag undra hur många gånger jag läst ”i dåligt skick” :)

 5. Håkan Lideborn skriver:

  Helt riktigt som det nämns i ovan inlägg ligger en ny bro på plats som tål högre belastning. Gården Klastorp består av flertal bostadhus o lider o sist drevs gården av Clas-Erik Haraldsson tillsammns med sin sambo Agneta.Innan sköttes driften av Clas far.Clas har två bröder som är i livet.Clas själv avled för inte så länge sedan.Huruvida Agneta driver den vidare är obekant.Längre tillbaka så råkade gården ut för en brand varvid en ny ladugård fick uppföras.Ett arrendeförhållande förelåg mellan flyget och arrendatorn.Har sökt Agneta för att få veta hur det gått efter Clas bortgång ,tyvärr förgäves.

 6. Mattias Eklund skriver:

  Hej!
  Spännande information om bron. Jag gör en antikvarisk utredning på Klastorps gård, men information verkar vara svår att hitta. Får man fråga var du fått uppgiften om 1850 ifrån?

  Mvh Mattias

 7. Per Bjurling skriver:

  Min familj bodde på Klastorp Från slutet av 1943 till andra halvåret 1944. Jag föddes i april 44. Är outsägligt nyfiken på vad som tilldrog sig där under den perioden. Kan själv bidra med vad mina anhöriga berättat. Undrar bland annat hur statkontrakt och inkallelseorder måste ha krockat och ställt till med alla sorters problem. Hoppas på kontakt!

 8. Måns skriver:

  Hej!
  Såg denna linje idag och vet att hela Klastorp är idag rivet. Någon som vet varför och vem som äger det?

 9. Eva Lidblad skriver:

  Hittat en tavla med Klastorpsbron från 1935. Konstnärens namn A Lindqvist tror jag det står.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Uppdaterat inlägg – 12.01.2012 - Scribo – perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar