Broar över Fyrisån, Backbron
Jag blev glad när jag fick tipset om att det fanns en ny bro över Fyrisån. Den här bron eller rättare sagt vandringsleden som den tillhör, Salstaleden, invigdes 2020. Det är ett fantastiskt initiativ och det är alltid kul att få en anledning att komma ut i naturen.
Låt mig först tala lite allmänt om broar i Uppland. Vill man hitta en gammal bro eller ett vad ska man börja leta efter ställen där ett vattendrag bryter igenom en ås. Varför då undrar ni? Innan vi hade några riktiga vägar gick eller red man oftast längs med en ås om det var möjligt. Här var marken väldränerad och farbar även vid dåligt väder. Anledning nummer två var att där vattnet passerade genom en ås var marken och åkanterna stabila. Om man slutligen valde att bygga en bro var det här en perfekt plats.
Backbron och Gullsjön. Karta 1711.
Den här bron är visserligen ny men på platsen har det funnits broar lång tillbaka i tiden. Ovan ser ni två kartor från 1711 och 1748. Det finns en äldre karta från 1693 men den var ganska grötig så jag nöjer mig med dessa två. Att det fanns en bro här är som sagt inget konstigt. Det här var en naturlig plats att ta sig över Fyrisån om man skulle till Salsta. Förutom ett par tillfälliga spänger kunde man göra det här eller så fick man ta sig ända ner till Vattholma.
Det gamla brofästet på södra sidan av Fyrisån.
Bron finns utmärkt ända fram till 1908 men är borta i den ekonomiska kartan 1952. Det är möjligt att när man anlade nuvarande väg från Skyttorps station 1905 så tappade den sin betydelse. Kravet på vägarnas beskaffenhet hade väl ökat och man lät denna färdväg förfalla. Idag kan man fortfarande se resterna av det södra brofästet brevid den nya bron.
Detta är inlägg 47 i serien om broar över Fyrisån
Dela med andra:
kl. 7:03
bra jobbat:-)
kl. 9:42
Vad hände med kanalbroarna över Fyrisån vid Träsundet? NÖ om Skyttorp i sen år 2002 Oxhagens naturreservat kan man i webbtjänsten kartbild.com finna en till två brospann i den grävda kanalen Träsundet mellan sjöarna Stocksjön och Knivstasjön. Se bl a https://naturkartan.se/sv/uppsalalan/trasundet-oxhagen :
Gamla ekonomiska kartan: https://kartbild.com/#17/60.09811/17.75737/0x1 Flygbilden från 1960: https://kartbild.com/#17/60.09851/17.75747/0x4
Flygbilden från 1975: https://kartbild.com/#18/60.09850/17.75814/0x8
Infarten ifrån länsväg 290 söderifrån med vänstersväng till parkeringen vid Oxhagen känns livsfarlig liksom ett och annat närgånget nötkreatur som jag minns det för bortåt 10 år sedan, men annars var det ett behagligt ställe.
kl. 9:09
Hej Svante
Intressant! Jag visste varken om att det var en grävd kanal där och att det skulle ha varit broar på platsen. Om de finns kvar ska de självklart hamna här på bloggen. Det har funnits ganska många broar som försvunnit under åren men existerar de så ska jag absolut göra en utflykt dit då vädret tillåter. Det kan nog bli en trevlig utflykt oavsett om det finns några broar. Kanalen är intressant i sig.