Ängeln Gabriel och ängeln Mikael, Uppsala domkyrka

Ängeln Gabriel på Domkyrkans tak.Ängeln Gabriel, bild tagen från bastionen.

Det vackra ängeln uppe på taket på Uppsala domkyrka är ängeln Gabriel eller av den lokala humorn kallad ”Sankta Cementa”. Det är en av de få delar som är kvar av efter en ombyggnad man gjorde i slutet av 1800-talet. Från början fanns det faktiskt två änglar uppe på taket men den ena ”försvann”.

Uppdatering: Den ängeln Gabriel vi ser idag skall enligt wikipedia vara i koppar och inte cement. Eftersom den har fått en trevlig grön nyans är detta antagligen sant. Frågan är om den är klädd koppar eller eller helgjuten?

Uppsala Domkyrka före och efter Helgo Zettervalls renovering.
Uppsala Domkyrkan före och efter Helgo Zettervalls renovering. Foto: bild 1 Heinrich Osti, 1860-70. Bild 2 Okänd, 1893.

På 1800-talet var domkyrkan ganska sliten och behövde renoveras. Uppdraget gick till byggmästare Helgo Zettervall som hade stora visioner. Han ville göra Domkyrkan mer gotisk och gick minst sagt grundligt tillväga. Under åren 1886-1893 byggde man om tornen fullständigt och kyrkan kläddes med tinnar och torn. Han fick mycket kritik för sin renovering och den är säkert befogad i stora delar. Man glömmer dock att allt han gjorde inte var dåligt. Inne i kyrkan tog han bort många äldre och klumpigt genomförda renoveringar och byggnationer som inte var speciellt snygga.

Uppsala Domkyras tinnar och torn vittrar, 1950.
Torn och strävbågar vittrar sönder. Foto: Östlings foto 1950

Skyddstak vid entrén till Domkyrkan, 1948
Skyddstak vid entrén till Uppsala Domkyrka.  Foto: Uppsala-bild, 1948

Materialvalen var det senaste inom dåtidens byggnadskonst, det vill säga maskinslaget tegel och mängder med betong. Det visade sig att detta inte var ett så lyckat val utan ganska snart började hela kyrkan vittra sönder. Under 1930- till 1970-talet tvingades besökarna gå under ett skyddstak för att inte träffas av fallande stenar. I samma veva börjar man ett omfattande renoveringsarbete. Fram till 1944 hade man plockat ner närmare 1200 ton frostsprängt tegel och betong från kyrkan.

Ängeln Mikael stående mellan tornen, 1893
Ängeln Mikael stående ovanför den västra entrén. Foto: Okänd, 1893

Byggmästare Verner Karlsson med den nedtagna ängeln
Byggmästare Verner Karlsson med den nedtagna ängeln. Foto: Okänd.

1941 lyfte man ner ängeln Mikael för renovering. Lyftet planerades noga för man visste att den 3 ton tunga ängeln skulle falla sönder under arbetet. Den lagades minutiöst och deponerades sedan hos Tekniska Museet. Jag har försökt läsa på om detta men det verkar som om det innebar en ståplats i cementbolagets lager. Det var nog meningen att den skulle sättas upp igen men tydligen glömdes den bort.

När Skånska cementbolaget hade hundraårsjubileum beslutar de sig för att donera ängeln till S:t Pauli Mellersta Kyrkogård i Malmö. Jag förstår inte med vilken rätt man gjorde detta men där står den nu i all sin prakt.

Vad säger ni, är det dags att vi får tillbaka våran ärkeängel?

Här hittar ni en bild på den 4 meter höga ängel Mikael i Malmö.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

8 kommentarer

  1. Christopher Vainesworth skriver:

    Jag tycker verkligen ängeln ska tillbaka till Uppsala domkyrka. Det här fick mig att tänka på hur man på Uppsala Slott har täckt för en nisch med tillhörande ängel i fasaden för att man tyckte det förstörde helhetsintrycket.

  2. Scribo skriver:

    Hej Christopher
    Jag har jag faktiskt inte bestämt mig för vad jag skall tycka om detta. Plattformen som ängel stod på är borttagen sedan länge men kanske skulle ängel göra sig bra på någon annan plats i staden.

    Det där med en övertäckt ängel var intressant. Det har jag inte hört talas om förut. Vilken fasadsida var det?

  3. Christopher Vainesworth skriver:

    Jag är inte helt säker, men tror det är fasaden där ingången till konstmuseet är, eller dess baksida!

  4. Scribo skriver:

    Jag får väl ta mig en runda runt slottet och spana lite :) Synd att jag inte har någon bra bok om Slottet. Det kanske är dags runda bland atikvariaten också. Jag tror jag sett någon stor megabeskrivning om slottets historia i någon hylla.

  5. Martin Dyfverman skriver:

    Hej och tack för den intressanta läsningen om både Gabriel och Mikael.
    Jag vill gärna upplysa om vem som skapat änglarna. Han heter Carl Johan Dyfverman och gjorde en rad olika verk under 1870-1892 i Stockholm och andra städer, särskilt mycket kyrkokonst i 40-tal kyrkor runt om i Sverige.
    Speciellt är hans skulpturer i det förgängliga materialet snö. Men se gärna vår förenings hemsida på
    http://www.cjdyfverman.se

    Många hälsningar
    Martin Dyfverman
    Ordf i Bildhuggare CJ Dyfvermans släktförening

  6. Fredda skriver:

    Riktigt fin info sida detta.

  7. Jonny Olofsson skriver:

    Mycket intressant läsning!

Trackbacks & Pingbacks

  1. Uppsala Domkyrka | SvearikeshistoriaSvearikeshistoria

Lämna din kommentar