Uppsala stads el- och gasverk, kontorsbyggnad i kv Örnen

Uppsala stads el- och gasverk, kontorsbyggnad i kv ÖrnenUppsala stads el- och gasverk, kontorsbyggnad i kv ÖrnenUppsala stads el- och gasverk, kontorsbyggnad under uppbyggnad 1942

Huset i korsningen Kungsängsgatan och Bäverns gränd uppfördes för Uppsala stads el- och gasverk enligt ritningar från 1941. Arkitekten var dåvarande stadsarkitekt Gunnar Leche. Byggåret skiljer en hel del mellan olika källor men den svartvita bilden visar att man åtminstone var klar med taket 1942.

Den finns inte så mycket att berätta om byggnaden men jag misstänker att många som passerar här ändå blir nyfikna. Det är lite speciellt med sina runda och modernistiska form och visst sticker det ut bland Uppsalas byggnader. Enligt uppgift skall Leche ha varit inspirerad av Erich Mendelsohn, en tysk arkitekt som ritade en hel del byggnader efter första världskriget. Leche har faktiskt ritat några andra byggnader i samma anda som jag kanske får tillfälle att återkomma till.

Det som fick mig att börja läsa om huset var faktiskt min jakt efter spårvagnsminnen. Huset passar nämligen alldeles utmärkt in bland dessa. Man skar medvetet av hörnet för att underlätta för spårvägen och det är bara tacka Leche att han hade den goda smaken att göra det runt.

Fotograf svartvita bilden: Paul Sandberg 1942

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

  1. Mira skriver:

    Spännande hus! Men det ser lite tomt ut…

  2. Scribo skriver:

    Ja, huset ser verkligen tomt ut. Det finns en liten butik vid entrén men annars undrar jag vad som finns i huset. Jag gick förbi där alldeles nyss och det lyste bara från några enstaka fönster på översta våningen.

  3. Johnny Riert skriver:

    I källaren fanns även en central för civilförvaret.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar