Galgbacken i Flogsta

Vy över höghusen i Flogsta
Höghusen i Flogsta som är uppförda på den gamla galgbacken. Vy från Hågahögen.

När jag hittade namnet ”Galgbackan” i en karta över Flogsta från 1778 så blev jag självklart väldigt nyfiken. Just namn som startar med galg- brukar ju visa på att det har skipats rättvisa någonstans i närheten.

Nu har jag dålig koll på ämnet men jag har aldrig tidigare stött på några uppgifter om en galgbacke i detta område. Lite konstigt kan man tycka. Det borde vara fler än jag som tittat runt bland kartorna. De döda brukade dessutom begravas i nära anslutning till galgbacken. Här har man ju byggt en hel del men tydligen har man missat begravningsplatsen eller så dokumenterade man inte fynden?

Karta över Flogsta från 1689
Karta 1689. Under höjderna som kallas ”Gamble Galge Backan” ser vi byn Flogsta med tre kronohemman. Nere i vänstra hörnet, Hågaån.

Det äldsta belägget jag hittat är i en karta från 1689. Här heter höjden ”Gamble Galge Backan”. Eftersom man kallar den gammal får man väl anta att man slutat hänga folk här långt innan kartan ritades. Gör man sedan ett stort kliv framåt i tiden nämns området som ”Galgbacken” i skiftesbeskrivningen från 1851. Det verkar alltså som om namnet levt kvar och var vedertaget även på 1800-talet.

Dal i Galgbacken, ur handlingarna Flogsta Laga skifte 1851
387 och 399, ”Dal i Galgbacken” ur handlingarna Flogsta Laga skifte 1851.

Idag ser det ut som berget saknar ett namn vilket faktiskt förvånar mig. 12 åttavåningshus runt Sernanders väg är fullproppade med studenter. Husen började byggas 1966 så man har haft mer än 40 år på sig att hitta på något mer spännande än ”Floggan”. Nåja, nu har de något att fundera på och kanske kommer de att vråla lite högre nu när de vet att de bor på en gammal avrättningsplats. :)

Berget på Google Maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

8 kommentarer

  1. Juuso skriver:

    Det här var mycket intressant! Jag har själv bott där i alldeles för många år och ändå så visste jag inte om det där. Tack för samhällsinformationen.

  2. Margetha Lihnell-Djurskog skriver:

    Spännande! I våras hade jag möjlighet att få vara med vid en arkeologisk utgrävning av Galgberget i Foss, Munkedal (norr om Uddevalla). I anslutning till en stensättning hittade vi brända ben. En fundering vi hade var om det hade funnits mer nedanför själva berget – galgen stod vid själva bergskanten.

  3. Anders skriver:

    Det finns ju ett Galgbacken i Svartbäcken också, kan den möjligen ha tagit över som galgbacken efter galgbacken i Flogsta?

  4. Scribo skriver:

    @Juuso. visst är det intressant. Jag blev faktiskt lite förvånad att det inte fanns någon som nämnt detta tidigare.

    @Margaretha. Ja, man kanske skulle ta sig en vända runt höjden och leta efter knölar i backen. Jag har läst att man lade stenar över gravarna för att inte släktingar skulle kunna gräva upp liken och flytta dem till vigd jord.

    @Anders. Jag har också funderat på det men det är nog svårt att hitta något bevis för detta. Dessutom har jag ingen aning om hur man hanterade detta då de tillhör olika häraden, men visst det är fullt möjligt.

    Vi hade ju även en spöbacke vid observatoriet och någonstans har jag läst att man bränt folk vid Rackarberget. Det senare har jag dock inga belägg för och det bör nog ses som en sägen tills några vettiga källor dyker upp. Jag har däremot försökt hitta något om den avrättningsplats som skulle ha funnits i Vaksala. Hittills vägrar den att dyka upp någonstans om det nu inte visar sig vara den i Svartbäcken :-)

  5. Anders skriver:

    Galgbacken i Svartbäcken bör ha legat i Gamla Uppsala socken och Vaksala härad, medan galgbacken i Flogsta bör ha legat i Bondkyrka (Helga Trefaldighets) socken och Ulleråkers härad.

    Detta kan betyda att de båda galgbackarna användes parallellt. Frågan är om dödsdömda i Uppsala (stad) avrättades vid dessa galgbackar, eller om det var dödsdömda från Vaksala respektive Ulleråkers härad som avrättades där, eller om det var en kombination. Jag har dock läst någonstans att man avrättade (halshögg) dödsdömda på Stora torget i Uppsala. Jag man möjligen också ha hängt folk där?

    De båda galgbackerna måste ha legat vid de dåvarande infarterna från väst respektive norr och resande bör ha mötts av hängande och/eller steglade kroppar. Galgbackarna lär inte ha varit lika skogbevuxna då som nu.

    Jag skulle tro att de som dömdes till döden inne i Uppsala också avrättades där (om de inte blev benådade vilket en mycket stor del av de dödsdömda i Sverige blev).

  6. Ninni/fotografia skriver:

    Tack för tipset ang. kommentarerna! Det var precis vad jag gjorde i somras när det krånglade senast men får väl börja med det igen…
    Intressant inlägg!

  7. Christina skriver:

    Jag skulle vilja veta vilken karta du använt och om den är tillgänglig på nätet. jag har alltid trott att galgbacken låg närmare stora vägen och inte vid Sernandershusen.

  8. Scribo skriver:

    Galgbacken är ju stor och exakt vart själva galgen stod visar tyvärr inte kartorna.
    Karta 1689.
    Karta 1778.
    Karta 1851. sid 26 men galbacken näms på flera ställen.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar