OpenStreetMap, fria kartor till bloggen

Karta över Uppsala centrum från OpenStreetMap

Jag tänkte bara ge ett kort tips så här efter midsommarhelgen. Behöver ni en gratis  karta till bloggen så finns det faktisk en som ni kan använda helt fritt. Den ”dök upp” när jag satt och rensade webbläsaren på gamla länkar. Det var för övrigt lite som att städa förrådet. Jag hittade saker jag tidigare letat efter och saker jag inte visste att jag hade :)

OpenStreetMap är öppet projekt som alla kan bidra till och allt är licensierat under Creative Commons. I korta ordalag innebär det två saker för oss bloggare:

 1. Gör vad du vill med kartan men länka tillbaka till OpenStreetMap för att tala om var du hittat den. Gäller det kartbilder skall man lägga till texten ”© OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA” på lämpligt ställe.
 2. Oavsett vad du gör med kartan, ritar, färglägger eller på annat sätt förändrar den så är resultatet du publicerar fritt för andra att använda på samma villkor.

I de flesta fall går det alldeles utmärk att länka till Google Maps om man bara vill peka ut en plats. Jag kan dock tänka mig flera situationer som det inte riktigt räcker och ni kan säkert komma på ännu fler. Många gånger vill man faktiskt ta en kartbild och trixa med den och då är det skönt att det finns ett alternativ. Det enda jag saknar är satellitbilder men man kan inte få allt.

Länk till OpenStreetMap.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

2 kommentarer

 1. Erik skriver:

  Underbart. Tack för tipset! Jag har nyligen skrivit ASMYCKET om en viss projekterad och sedan inställd cykelväg på min blogg, så det här kommer att komma väl till pass :)
  http://ullerkrakor.blogspot.com/search/label/cykelväg

 2. Scribo skriver:

  Hej Erik. Kul att du uppskattar tipset. Jag misstänkte att det fanns eller rättare sagt finns en hel del som jagat kartor som man själv kan fixa med.

  Det där med cykelvägen är en underlig historia men skönt att det löste sig. Jag gillar cykelvägar men efter att ha följt turerna i det där fallet låter det mest som en tjänsteman som försökte göra en ful-lösning :)

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar