Uppsalas siluett

Uppsalas siktlinjer mot Uppsalasiluetten

Jag hittade en bild på Uppsalas siktlinjer vilket inspirerade till denna post om Uppsalasiluetten. Istället för att åka direkt till affären tog jag mig en liten omväg runt staden och försökte passera alla infarter. Det tog faktiskt två timmar extra och eftersom jag var sent ute hade det börjat mörkna innan jag var klar. När jag kom hem visade det sig att jag dessutom missat en infart men den ordnade jag dagen efter. Inga direkta konstverk men det var det en kul utflykt och kanske kan det inspirera till nya försök.

Vy av Uppsala från Lilla Djurgården

Jag börjar med en bild från väg 255 vid Lilla Djurgården, precis innan man passerar Sävjaån. En fin vy som för en gångs skull inte var full av byggkranar.

Uppsalasiluetten från E4:ans södra infart

Här är södra infarten från E4. Det är nog den vy som flest tänker på när man talar om Uppsalasiluetten.

Siluetten från Vaxalagatan

Vaksalagatan från Gränby.

Slottet och Domkyrkan från Vattholmavägen

Här är Uppsalasiluetten från Vattholmavägen i höjd med Bärbyleden.

Domkyrkan och Slottet från väg 600

Domkyrkan och Slottet från väg 600, gamla E4. Taget vid korsningen Ärnavägen, där de brukar sälja jordgubbar.

Uppsalasiluetten från väg 272

Uppsalas siluett från väg 272, Börjegatan. Man måste ganska långt ut för att få den här bilden. Den där kullen som skymmer domkyrkan kanske är ett spännande fotoställe?

Vy från Knäppingen och Dag Hammarskjölds väg

Slutligen en bild från Knäppingen och Dag Hammarskjölds väg. Inte mycket till siluett egentligen och i en bostadsannons hade den säkert kallats för ”Slottsglimt”.

Det finns betydligt fler platser där man kan se hela eller delar av siluetten. Då blir det dock ingen snabb bilfärd runt stan utan då gäller det att börja klättra runt på åsryggar och annat. Perfekt för ljumma sommardagar då solen är uppe mer än några timmar.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

6 kommentarer

 1. Karinsfotoblogg skriver:

  Kolla! Bra jobbat av dig! Och snyggt! Gillar hur bilderna trycks ihop av telet :)
  Ha det!

 2. Scribo skriver:

  Ja, effekten av telet är väldigt kraftigt i vissa bilder. Lite missvisande är det nog för dem som inte funderar över sådana saker till vardags. Å andra sidan hade de inte blivit mycket till bild utan teleobjektivet :) Bilden från väg 600 (gamla E4) är tagen vid 480mm vilket är ganska kraftigt.

 3. Viola_T skriver:

  Vilken bra sammanställning på ”inblickar” in in Uppsala utifrån. För mej är Uppsala tillfarterna från E4 med den gamla dragningen, som jag åkt sen -75. Uppsalaslätten med domkyrkotornen och slottets huvar är vacker men allt fler höga konstruktioner börjar konkurrera… Och att nå Uppsala efter att ha passerat Uppsala högar är fortfarande historiserande.

  Apropå Uppsala, min moster visade mej för många år sedan Engelbrektsmonumentet som reste sig ovan talltopparna på något berg väster? om stan. Vi promenerade uppd it men det är avsett att ses just på avstånd. Jag har inte följt din blogg så länge men då jag letar något om detta monument här, hittar jag inget. Kan Du inte berätta om det framöver?

 4. Scribo skriver:

  Hej Viola
  Något Engelbrektsmonumentet tror jag inte vi har i Uppsala så jag misstänker att du menar Sten Sturemonumentet. Det har jag faktiskt nämnt några gånger här i bloggen, senast i mitt inlägg om Jakob Ulvssons staty där jag berättar lite mer ingående om det.

 5. Viola_T skriver:

  Jamen så är det förstås, monumentet över Sten Sture. Och Kronåsen heter höjden. Tack för uppgifterna!!!

 6. Rolf Christofferson skriver:

  Tack för kanonblogg som jag just upptäckt. Ett litet engelbrektsmonument har Uppsala ändå – Bror Hjorts vredgade Engelbrekt vid Katedralskolan? Fast Sten Sturemonumentet (mer sten än Sture) borde flyttas till Uppsalas infart för att kunna ses…

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar