Uppsalas gamla stationshus, klockan

Uppsalas gamla stationshus med svart och vit klocka

När jag senast var på Upplandsmuseet så hamnade jag i samspråk med en annan besökare. Vi började prata om den pågående renoveringen av Uppsalas gamla stationshus och han upplyste mig om att klockan ovanför ingången faktiskt har varit både svart och vit. Som ni förstår kunde jag inte släppa det och min vana troget började jag  leta efter bilder. Som ni ser stämmer påståendet. Tyvärr har jag inte lyckats hitta varken årtal eller fotograf till bilderna men den översta är antagligen äldst.

gamla stationshuset i Uppsala

Jag saknade en bra bild på den klocka som fanns precis innan man startade renoveringen så jag lånade en bild från Wikipedia. Detta är tydligen en tredje variant. Den är mindre än de tidigare och det sitter en ful gulmålad plåt runt klocka för att fylla ut hålet. Jag hoppas verkligen inte att man sätter tillbaka denna för det skulle kännas som ett riktigt nerköp. Min personliga favorit är den svarta men vi får väl se vad som kommer upp när man är klar med renoveringen.

Uppsala cetralstation med en svart klocka

Byggnaden är ritad av Adolf W. Edelsvärd och invigdes 1866.

PS. Det skulle vara spännande om man knackade ned putsen och tog fram tegelfasaden. Det skulle återställa byggnaden i originalskick.

Bild från Wikipedia: fotograf David Castor 2004 (CC).

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

12 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Huset ser på något vis dött ut med all den där putsen!

 2. Scribo skriver:

  Jag håller med dig Mira, tegelfasaden är betydligt mer intressant. Jag misstänker att det döljs en hel del spännande detaljer och god hantverksskicklighet bakom putsen.

 3. Magnus skriver:

  Vore intresant att veta varför man putsade byggnaden, var det endast en mode nyck eller hade tagelfasaden blivit skadad och ful. Nu under renoveringen så kan man se lite av den ursprungliga fasaden på den östra sidan av byggnaden där ser teglet ganska slitet ut, men det säger kanske inte så mycket

 4. Scribo skriver:

  Enligt boken ”Uppsalas byggnader” skall den fått sin puts redan på 1880-talet och då hade nog inte stationen hunnit förfalla. Känns mer som det var modet som skiftade.

 5. Scribo skriver:

  Jag har varit och tittat på den östra fasaden eller för dem som inte känner Uppsala, baksidan av stationen. Det man ser av teglet är inte snyggt men det slog mig att här fanns tidigare ett stort plattformstak som gick från stationen och över flera spår. Det var mer som en stor avgångshall där hörnen kröntes av de fina tornen ni ser på översta bilden. Detta revs i början av 1900-talet och ersattes av vanliga smala tak över perrongerna. Jag gissar att man inte la så stor kraft på utsmyckning här eftersom det ändå inte syntes, möjligtvis då runt utgångar.

 6. Magnus Andersson skriver:

  Nu ser man mera av tegelfasaden, kring sju fönstervalv i bottenvåningen på centralstationens östra sida, sedan den smala utbyggnaden mot järnvägslinjen (där fjärrblockeringscentralen och på senare år Pocket Shop fanns) har rivits. Teglet här är vackert rött och ser ut att vara i fint skick. Kanske har det aldrig ens varit överputsat? Jag skulle rekommendera ett förnyat besök, gärna med kamera, innan teglet putsas över.

  Teglet högre upp på östfasaden ser mycket riktigt inte lika fint ut. Men det är kanske rester av gammalt bruk och puts som sitter kvar utanpå tegelstenarna, eller så är det som du gissar att man använde en annan tegelkvalité på de ställen som ändå skulle döljas av banhallen.

  Bilder från ombyggnaden av insidan av gamla stationshuset i UNT tidigare under hösten visade att man hade tagit fram dekorativt murverk bakom väggputsen på några ställen i interiören i väntsalsutrymmet. Låt oss hoppas att det får vara synligt, när stationshusets inre blir restaurang.

 7. Scribo skriver:

  Hej Magnus. Jag har varit och tittat på fasaden igen och den såg faktisk riktigt fin ut. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig men kanske hinner jag dit innan de putsar fasaden. Stationen är ett statligt byggnadsminne så jag misstänker att det inte blir några stora förändringar men visst är man nyfiken.

 8. Magnus Andersson skriver:

  Efter att ha sett på östra fasaden igen, i fullt dagsljus, fick jag intrycket att det inte alls är gammalt tegel där fjärrblockcentralen och Pocket Shop fanns förut, utan alldeles nytt tegel. Jag tror alltså att man nu har murat upp en del av en gammal riven vägg på nytt – men med samma utformning som den gamla väggen, för det ser fint murat ut ovanför fönstren och på andra ställen med markeringar i fasaden. Dock är det kanske inte gjort med den precision som hade krävts, om teglet vore avsedd att vara synligt. Man har nog murat för att putsa över, helt enkelt.

 9. Erik Carlman skriver:

  Hej , jag undrar om du har koll på vart de två runda stenarna som fanns vid ingången till järnvägsstationen I Uppsala tagit vägen?

 10. Scribo skriver:

  Hej Erik. De bör ha försvunnit när man byggde om för den nya uteserveringen. Var det 2012? Var stenarna finns idag vet jag inte.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Uppsala centralstations banhall - Scribo – perspektiv på närmiljön
 2. Klockan på centralstationen och lite namnförbistring - Scribo – perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar