Upsala Sidenväveri AB, Suttungs gränd

Upsala Sidenväveri AB, Suttungs gränd

Som ni kanske vet tänker man bygga ett nytt hotell vid och på det gamla posthuset vid resecentrum. Idag står det ett äldre hus längs Suttungs gränd som kommer att rivas. Jag tog en sväng förbi så att jag fick några bilder innan det försvinner.

Upsala Sidenväveri AB, Suttungs gränd 1941Kvinnor vid vävstolar, Upsala sidenväveri 1941

Huset uppfördes 1941 och var en tillbyggnad till Upsala Sidenväverier Ab. Den ursprungliga fabriksbyggnaden låg längs Fjalars gränd och revs antagligen i samband med att man uppförde posthuset i mitten på 1960-talet. Ni ser gaveln av denna byggnad i slutet av gatan på den översta svartvita bilden. Nämnas bör väl att sidenväveriet tog över denna byggnad från Chokladfabriken Fyris 1936 när man startade verksamheten.

Sidenväveriet hade som mest 250 anställda och var då en av de större industrierna i Uppsala. På 1960-talet blev den utländska konkurrensen för hård och man tvingades lägga ner verksamheten 1971. När detta skedde hade man antagligen redan flyttat ut från lokalerna till ett nytt väveri som låg längre söderut på Kungsgatan.

hotell_suttung.jpg

Nu hoppas jag bara att det nya hotellet får den där schysta gula färgen som på bilden ovan.

Fotograf svartvita bilderna: Paul Sandberg 1941.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

En kommentar

  1. Bertil Segerström skriver:

    Trevlig läsning om Sidenväveriet.
    Idag 11 maj fyller textilforskaren och sidenkännaren Martin Ciszuk år. Vi hoppas innerligt att han på Karolinska Sjukhuset rehabiliteras på bästa sätt, och att han återkommer till Uppsala med sitt föredrag om sidentillverkning.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar