Spårvagnsminnen, väggfästen för kontaktledning

vaggrosetter för kontaktledning, Politiska knuten och Svartbäcksgatan 1b-5

I förra veckan tog jag mig en cykeltur genom centrum för att titta på ytterligare en spårvagnslämning, väggrosetter. I dessa fäste man de bärlinor som höll upp spårvägens kontaktledning.

Det finns faktiskt rätt många kvar trots att flera hus är rivna eller har renoverats sedan spårvägen lades ned 1953. Under min korta vända genom de centrala delarna av Uppsala kunde jag räkna till 21 stycken. Fästena har ju en speciell utformning som gör dem lätt att känna igen och har man bara koll på linjesträckningen går det säkert att hitta fler. På Wikipedia finns det en bra karta över Uppsala där spårvägen är markerad med en röd linje.

Jag har även försökt hitta andra sorters fästen genom att leta i gamla bilder. Det visade sig vara mycket svårt eftersom de aldrig är huvudmotivet. Finns de med på på någon bild ser man dem bara som mörka fläckar i bakgrunden. Idag får vi nöja oss med en sort även om jag är ganska övertygad om att det har funnits fler varianter under de 47 år som Uppsala hade spårvagnstrafik.

Bilderna ovan visar väggrosetterna som sitter på Politiska knuten vid Fyristorg och Svartbäcksgatan 1b-5 mitt emot H&M. Här passerar väl de flesta någon gång och kan då se dem i verkligheten.

Svartvit bild på vaggrosetter och kontaktledning, Politiska knuten Fyristorg

Svartvita bilden visar Politiska knuten med kontaktledningen uppe till vänster. Fotograf, Östlings foto.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

8 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Gillar ditt sätt att ha ögonen med dig!

 2. sDsB skriver:

  Intressant. Utmed Sysslomansgatan finns det en hel del ”ringar” i husfasaderna. De verkar sitta på en ”lagom” höjd, men de kan ju också handla om gamla fästen till gatubelysning och liknande. Har du nån koll på vad de kan vara?

 3. Scribo skriver:

  @Mira. Det är de små detaljerna som gör en stad spännande tycker jag.

  @sDsB. Du får gärna förklara lite närmare vilka ringar du menar. Alla iakttagelser är intressanta och bör undersökas om de går :)

 4. sDsB skriver:

  Tja, du. Om jag inte minns fel så såg jag ett par på västra sidan av Sysslomansgatan norr om St Olofsgatan. Enkla ringar av metall 4-5 meter upp på husfasaden, du borde inte ha några problem med att se vad jag menar.

  Å andra sidan så såg jag nog ett gäng på St Olofsgatan öster om Östra Ågatan också, och där har det ju aldrig gått spårväg. Så det är nog bara fd fästen för belysning.

 5. Claes skriver:

  Jag har länge funderat över det vackra gamla metalfundament vilket finns att se på stadsträdgårdssidan av svandammens sydvästra ände. Det slog mig nyligen att det kunde vara en rest efter spårvägen, då Mälarlinjen en gång i tiden passerade där. Vet du något om detta?

 6. Scribo skriver:

  Hej Claes. Jag är inte riktigt säker på vilket fundament som du syftar på men jag får väl gå ut och titta i helgen. Nyfiken blir jag i alla fall :)

 7. Håkan skriver:

  Det är en dricksvattenfontän som var i bruk åtminstone på 50-talet, troligen också i början av 60-talet. Jag minns som barn att jag ofta drack vatten ur den vid besök i stadsträdgården.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Den mystiska stolpen mellan Svandammen och Svettis - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar