Spårvagnsminnen, kontaktledningsstolpen vid Norra Station

Kontaktledningsstolpe vid Norra Station. Seminariet i fonden

Som ni kanske vet så hade Uppsala ett stort och välutbyggt spårvagnsnät mellan 1906 och 1953. Efter nedläggningen så har man städat bort det mesta av spår och stolpar men det går fortfarande att hitta rester från denna epok. Jag har varit runt och försökt leta upp dessa lämningar eftersom jag misstänker att många är på väg att försvinna.

På bilden ovan ser ni den enda kvarvarande kontaktledningsstolpen i Uppsala. I dessa stolpar fäste man de bärlinor eller bågar som höll upp den strömförande kontaktledningen. Att just den här har överlevt beror nog på att den står på tomten till det tidigare k-märkta stationshuset och haft ett visst skydd. Tyvärr så tvingades man riva stationshuset efter att en brand ödelagt stora delar av byggnaden. Nu får man hoppas på att markägaren tycker att stolpen är värd att bevara. Bygger man något nytt på tomten så finns ju alltid risken att den får flytta på sig.

Kontaktledningsstolpen hittar ni vid Norra Station korsningen Dalgatan och Sysslomansgatan och här har ni en länk till Google Maps.

Foto 1953. Infarten till vagnhallen Uppsala spårvägar
Infarten till vagnhallen och verkstaden som låg bredvid Norra Station. Foto taget 1953. Fotograf okänd.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. sDsB skriver:

  Intressant historisk kvarleva, den måste jag besöka (och lägga en geocache i!).

  När jag surfade runt lite och sökte på nätet efter spår av Uppsalas spårvägar så hittade jag den här bildserien.
  http://www.facebook.com/album.php?aid=162577&id=643908343&l=4127e41b58

  Har även ett svagt minne av en diskussion om att det går att hitta rosetter i husfasader någonstans inne i centrala delarna av uppsala. Kan ha varit någonstans i närheten av Vindhemsgatan.

  För övrigt gillar jag din blogg skarpt och den ligger numera i min RSS-läsare.

 2. Scribo skriver:

  Hej sDsB
  Kul att du gillar bloggen. Jag var precis ute och fotograferade några väggrosetter så det kommer ett inlägg om dessa.

  Den där bildserien var fin på Mälarlinjen och det är väl lite av vad jag tänkte skriva om. Dock finns det ett fel i den. Från Ulleråker så forsätter spåret ända fram till ungefär mitten på Gälbovägen i Ultuna. Sedan gick spåret i Gälbovägens längdriktning nästa ända ner till Ultunaallén. Spåret har med andra ord aldrig följt Ulls väg som är lätt att tro. Det tog mig ett tag att inse det trots att jag varit på plats och letat.

 3. tommyO skriver:

  Den sista stolpen har ”kommit ut” ur gömslet. Kommunen har under oktober rensat ur buskagen så att den nu står fritt. En liten minnesplakett vore kanske också önskvärd??

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar