Spår 0, Uppsala Centralstation

informationskylt för spår 0 Uppsala centralstation

Vårt fina Spår 0 är på väg att försvinna i samband med byggandet av Uppsala Resecentrum. Jag har alltid trott att detta var någon kufisk speciallösning för Uppsala men efter ett samtal med Banverket fick jag klart för mig att det finns tydliga regler för hur spåren skall numreras.

När man kliver ut från en station mot spårområdet skall man alltid mötas av spår 1. Det är själva grundregeln och sedan fylls det på i nummerordning bort från utgången. Spår som ligger vid sidan om stationen hamnar då naturligtvis före spår 1 och om det bara är ett spår får det nummer 0 som i vårt fall. Om det finns fler spår vid sidan eller bakom stationen använder man inte negativa tal vilket skulle bli förvirrande, utan då brukar man ge dem en egen nummerserie som till exempel 21, 22 osv.

Lite googlande visar att vi inte är ensamma om spår 0 och det finns fler stationer med denna egenhet som till exempel Alingsås Station. Tänk vad man inte visste :-)

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

 1. Martin skriver:

  Intressant information. Men hur passar Centralstationen i Stockholm in på detta numreringssystem? Där går man ju ut och finner spår 10 medan de spår som ligger på motsvarande sätt som Uppsalas spår 0, dvs ansluter till gaveln på stationen, är numrerade 1 – 8. Eller är detta en kvarleva från tiden då tågen gick in i banhallen? För då stämmer plötsligt numreringssystemet, men det är ju inte precis till hjälp för resenärerna som knappast funderar över hur stationen var utformad i tidigare epoker.

  Synd att Spår 0 försvinner dock. Kanske kan man skriva en petition? Skapa en facebookgrupp?

 2. Scribo skriver:

  Som du säger så verkar det vara en kvarleva från när spåren gick igenom dagens väntsal. Man verkar dock följt iden med fler nummerserier eftersom något spår 9 kan jag inte hitta. Som vanligt finns det väl inga regler utan undantag och Stockholm C verkar vara just ett sådant.

 3. MINEMURA Kenji, Japanese skriver:

  Sorry, in English.

  I reached this blog searching articles on ”platform 0”.
  I understand that platform 0 in Uppsala station is going to close, am I right?
  And Alingsås Station has still platform 0?

  For I’m maintaining my website on ”platform 0”, I’m very happy if you respond me.
  Thank you :)
  xhttp://www.orcaland.gr.jp/kaleido/No_0line/index_en.html

 4. Scribo skriver:

  @Minemura you’ve got an email

 5. MINEMURA Kenji, Japanese skriver:

  I’ve got the mail.
  I found the site of Banverket finally. Now I can check currently the ”platform 0″s work or not on the site.
  Thank you for your kindly informing me.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar