Jakob Ulvssons staty vid Riddartorget och Sten Sturemonumentet
Ärkebiskop Jakob Ulvssons staty bredvid Riddartorget restes 1927 under Universitets 450-års jubileum. Han drog igång verksamheten 1477 och det är väl inte mer än rätt att han har hedrats med en staty. Nu är det inte hans gärningar jag tänker berätta om utan porfyrkolonnen som statyn är placerad på. De kanske låter konstig men för att göra det måste jag dra snabbversionen om Sten Sturemonumentet.
Det startade 1871 med att studenterna ville uppföra ”en ärestod över Sten Sture”. Planen var att inviga den i samband med Universitetets 400-års jubileum 1877. Man börjar genast samla in pengar men tydligen gick det lite knackigt. Året innan jubileet ansåg man att kassan var för liten och frågan fick vila.
1888 blir det en nystart av projektet då Universitetet skänker en porfyrkolonn till studentkåren. Den hade Universitetet i sin tur fått av stadsrådet Hans Astrup i Oslo (då Kristiania), en man med intressen i porfyrverket i Älvdalen. Det bör väl nämnas att kolonnen ursprungligen höggs för ett monument över Gustav Vasa som skulle stå i Mora.
Idén var att kolonnen skulle användas till det föreslagna monumentet över Sten Sture. Studentkåren övervägde saken men trots det generösa bidraget valde man att utlysa en tävling. Man kan tro att Carl Milles förslag vann eftersom det är hans skulptur vi kan se idag. Sanningen är att den kom bara på en fjärde plats vilket var en chock för många. Kåren gillade dock förslaget och med ett bidrag av politikern och affärsmannen Hjalmar Wjik kunde man arbeta vidare med Milles. Efter många turer hit och dit kunde man slutligen inviga Sten Sturemonumentet den 13 februari 1925 uppe på Kronåsen.
Porfyrkolonnens fortsatta öden fram tills att den blir stöd åt Jakob Ulvsson är dock okända för mig. När den väl var på plats hände det som verkar vara en naturlag här i Uppsala. Den studentikosa humorn griper in och statyn döps till ”Ärkestiftet”.
Den vackra statyn i toppen av kolonnen är gjord av skulptören Christian Eriksson (1858-1935).
Dela med andra:
kl. 20:22
Lustigt, jag har hört en helt annan historia om porfyrkolonnen. På 1830-talet planerade Karl XIV Johan för ett konstmuseum vid Rosendals slott, och framför det skulle en porfyrkolonn resas med en fontän i basen. Planerna gick om intet, men kolonnen blev klar och magasinerades till den skänktes till kyrkan/universitetet när Ulvsson-statyn skulle resas. Jag är hemskt intresserad av dina andra uppgifter, har du någon källa?
kl. 0:03
Delar av informationen kommer från en gammal artikel i UNT där man sammanfattar historien om Sten Sturemonumentet. Tyvärr har jag inte årtalet på artikeln eftersom jag saknar förstasidan. Det var ett helt nummer där man skrev om sina egna rapporteringar om händelser i Uppsalas historia. Misstänker att den är från 80-talet men kan ha fel. Händelsen nämns även i texten om Hans Astrup på Wikipedia. http://sv.wikipedia.org/wiki/Hans_Astrup
kl. 21:45
När jag flyttade till Uppsala 1970 fick jag höra en förklaring till benämningen ”Ärkestiftet”:
Kolonnen sattes på plats och högst upp på kollonen stack ett stift upp, där Biskopens staty skulle fästas vid. Dock blev statyn försenad, ej klar, under en lång tid, och där stod kollonnen med sitt stift, därav Ärkestiftet !
kl. 6:35
Hej Hans. Det stämmer. Jag har fått samma berättelser från andra personer. Tydligen använde man en kopia av statyn under själva invigningen som sedan plockades ned i väntan på den riktiga statyn.