Mora sten, lera och minnen

Mora stenEfter mitt tidigare inlägg om Mora stenar åkte jag ut igen för att ta lite fler bilder. Denna gång för att fotografera den sten på vilken man krönte kungarna. De flesta anser att den förstördes redan på 1500-talet men det finns ett litet hopp. Det spekuleras i att det kan vara en av tre stenar som ligger någon kilometer söder om Mora stenar. Sant eller inte så skulle stenen fotograferas.

Stenen var inte alltför svår att hitta trots den totala bristen på skyltning. För att få en bra bild tvingades jag ut på åkern och det var denna lilla promenad som gjorde dagen. Hur härligt var det inte med alla svunna minnen som återkom. Ni vet säkert hur det känns när man har tjocka lager med lera under skorna och bara rullar fram. Minnen av tappade träskor och fastsugna gummistövlar kom tillbaka och det gjorde mig överraskande glad. Någon dag skall jag hoppa i några stora vattenpölar och se vad det ger.

Stenen då? Det är en stor och platt rackare som ni kan se på bilden. Jag ångrar att jag inte tog några foton på mina skor för de hade varit roligare att visa.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

  1. Mattias W skriver:

    Hur kommer det att fel stenar ligger i huset vid vägen?? :-)

  2. Scribo skriver:

    Den stora stenen som kungarna lyftes upp på vid kröningen kallas ”Mora sten” (sing). Denna är troligtvis förstörd eller finns på annan plats. ”Mora stenar” (plur) är de mindre stenar man lät hugga för att dokumentera kröningen. Mora stenar placerades runt Mora sten. Det som förvaras i byggnaden är alltså Mora stenar. Att huset ligger på just denna plats antar jag beror på att det var här man fann minnesstenarna. Skyltningen till platsen säger faktiskt Mora stenar och inte Mora sten så allt är korrekt. Jag förstår dock att detta kan vara lite förvirrande. Fattade inte detta själv förrän jag hade läst på lite :-).

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Mora_sten

  3. Beå Wass skriver:

    Det är nu 1,5 år sedan denna blogg skrevs och det är väl inte troligt att skrivaren tittar på kommentarerna längre ? Men med lite skrivarklåda kvar i pekfingrarna så knackar jag ändå ned några rader så här på sena kvällen.
    Mora sten kan nog var den stora natursten som syns på bilden, och de huggna minnesstenar som benämns Mora stenar kan till viss del finnas i den lilla museibyggnaden. Det ena utesluter ju ej det andra, eller hur ?

    MVH ! Wassen

Trackbacks & Pingbacks

  1. Mora sten, Mora stenar och Juthögen - Scribo – perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar