Rickebasta alträsk

Rickebasta alträskRickebasta alträskRickebasta alträsk

Jag hade tänkt inleda denna post med att berätta att jag varit ute i ett av Floridas mangroveträsk och just klarat mig undan en krokodilattack. Nu avslöjar rubriken mig och jag får istället försöka imponera med Rickebasta alträsk :)

Trots den mindre kända sumpmarken hade jag förberett mig väl och satt på mig mina krokodilsäkra gummistövlar. Det visad sig vara ett klokt beslut. Området är väldigt snårigt och det enklaste sättet att ta sig fram var faktiskt att vada längs med kanten av träsket. Det var dock en sak jag inte hade förberett mig för, de förbaskade myggen. Av någon oförklarlig anledning hade jag fått för mig att det inte fanns några så här års. Hade jag inte haft en huva på jackan skulle jag ha kommit hem med öron stora som ballonger.

Mina gummistövlar när jag står i kärretSkylt som varna för elektriskt stängsel

Egentligen förstår jag inte riktigt varför jag utsätter mig för detta. Mygg, flera elstängsel och ogenomträngliga snår är inte något en sund människa tar sig an en ledig och solig förmiddag. Trots att elen inte var så smärtsam den här gången måste jag nog börja ifrågasätta mina val av utflyktsmål.

Hur var då Rickebasta alträsk? Det är onekligen en annorlunda miljö. Synliga likheter finns med Micksmossen med den väsentliga skillnaden att här är skogen levande. I träsket skall det finnas rödlistade mossor och säkert en hel del annat att titta på. Tyvärr så tog jag mig inte riktigt tid till att undersöka saken eftersom jag hade fullt upp med att klappa myggen. Det är lite synd för jag misstänker att det inte blir några fler besök i detta träsk, men det får vara osvuret.

Här hittar ni några sidor som beskriver området betydligt bättre. Det var de som lockade ut mig på detta äventyr.
Uppsala kommuns sida om Rickebasta alträsk.
Knivstanaturs sida om Rickebasta alkärr.

PS. är det någon som kan förklara skillnaden mellan kärr, träsk och sumpmark? När man söker efter Rickebasta kommer alla varianterna upp. På gamla kartor heter platsen kort och gott Rickebasta träsk.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

7 kommentarer

 1. H skriver:

  Skillnad mellan kärr och mosse:
  http://www.fof.se/textruta/stor-skillnad-mellan-karr-och-mosse

 2. H skriver:

  Myrmarker:
  http://www.kristianstad.se/sv/Kristianstads-kommun/Djur–natur/Naturvard/Natur-i-Kristianstad—naturvards-sammanstallning/Naturtyper-i-kommunen/Myrmarker/

 3. Kerstin skriver:

  Jag tänker att i kärr är mindre än träsk.

 4. Scribo skriver:

  Tack H för länkarna, de gav lite nyttig information.

 5. Scribo skriver:

  @Kerstin. Jag hade också den uppfattningen att det hade med storleken att göra. När jag sökte just på orden träsk och sumpmark fick jag inga vettiga svar utan hänvisades till ordet våtmark. Det var därför jag ställde frågan även om det kanske var lite otydligt.

 6. Mira skriver:

  Kanske du skulle kalla det Rickebasta elträsk…

  Förövrigt är det nog första gången jag ser dig (eller en bit av dig åtminstone) på bild, efter två och ett halvt års bloggvänskap. Eller vad det nu är…

  Tack för kunskapen om skillnaden mellan kärr och mosse som båda kan kallas myr…

 7. Scribo skriver:

  Haha. Ja Mira, det var faktiskt första gången jag hamnade på bild. Skall man blogga anonymt så får man hålla sig borta från ”dagens outfit” bilder även om det kändes som det var precis en sådan jag la upp. I den här takten kommer jag vara avslöjad 2019 :)

  Tänk är det så länge? Tiden går fort när man har kul!

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar