Uppsala konstmuseum, om jag fick önska

tre bilder på jästfabriken nere vid Tullgarnsparken i morgonsol

Det har ju snackats länge om att placeringen av Uppsala Konstmuseum uppe i Slottet inte är optimal och ett antal olika platser har föreslagits under åren. Om jag fick välja så skulle mitt förstaval bli den gamla jästfabriken nere vid Tullgarnsparken. Jag vurmar lite för gamla industribyggnader och dessutom är huset både vackert och har ett fint läge nere vid ån.

Placeringen skulle ge lite skjuts åt området och åpromenaden skulle kunna bli den länk som binder ihop centrum med de nya bostadskvarteren i Kungsängen. En sådan tycker jag saknas helt och museet skulle ge folk en anledning att gå lite längre än till den nya bro som planeras nedanför Strandbodgatan. Området är under utveckling och redan nu skulle man kunna planera för restauranger och kaféer samt ställen att angöra med bussar och så vidare. Ett perfekt tillfälle att utveckla denna solsida av Fyrisån till något mer än en genomfartsled.

Hur realistiskt är det då? Inte alls skulle jag nog säga för enligt ett planförslag från kommunen så är det möjligt att man inte bygger något här före 2030 men det hindrar ju inte att man önskar något. Vilken tur att jag har ett andraval också, nämligen att man bygger något spännande på den numera ganska tomma tomten runt Lindvalls Kaffe.

För de som vill ha lite fakta kan jag berätta att byggnaden uppfördes 1902 och arkitekten var Carl Axel Ekholm. Trots att jag tittat på huset flera gånger var det först nu som jag upptäckte att det sitter en klocka ovanför namnet.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

 1. Eric Thärnström skriver:

  Jästfabriken skulle verkligen bli ett häftigt konstmuseum! Samtidigt är kanske inte lokalerna helt optimala för konstutställning. Men det vore ändå inte fel med någon offentlig verksamhet av något slag så att fler fick möjlighet att komma i kontakt med huset.

  Vid kvarteret Ångkvarnen (längre söderut) finns en äldre byggnad som kommer finnas kvar vid en större exploatering av området. Det är på förslag att en skola ska inrymmas i fastigheterna.

 2. Fredrik Jansson skriver:

  Jag skulle gärna se en utredning om det skulle gå att göra om Svettis till Konstmuseum. Det finns givetvis en del hinder då huset vad jag förstår är k-märkt. Men jag tror att det skulle vara bra att museumet är så tillgängligt som möjligt, samtidigt som jag gärna skulle se att man utvecklade området kring Svandammen till en kultur- och nöjesplaza.

 3. Scribo skriver:

  @Fredrik. Det var en smart ide. Jag har faktiskt inte tänkt på att Svettis numera är tillgängligt för andra verksamheter. Som du säger kan det nog vara svårt att få lokalerna att passa som museum men platsen är perfekt. Jag hoppas verkligen att man tittar på detta.

 4. Fredrik Jansson skriver:

  @Scribo: Jag var tvungen att skriva en grej om ett nytt konstmuseum bland annat med anledning av ditt inlägg (det finn ju en trackback nedan).

  För övrigt måste jag säga att det är en fantastiskt intressant blogg du har med både välskrivna texter och vackra bilder.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Uppsala konstmuseum behöver ett nytt hem « Tankar från roten

Lämna din kommentar