Upptäck din hembygd

Böker på en sned hylla som släppt från väggen

Nu är det dags för en ny kategori med inlägg som jag tänkte kalla för ”Upptäck din hembygd”. Tanken är att jag skall beskriva de tjänster och samlingar jag använder när jag letar information om Uppsala. Det blir nog inga djupdykningar utan mer som en ”komma igång guide” och jag hoppas att de kan inspirera fler att börja gå ut och vända på stenar.

Inget är riktigt planerat ännu för jag fick idén häromdagen när min hylla med Uppsalaböcker bestämde sig för att uppdraget var slutfört och släppte från väggen. Det var tur att det stod några lådor under hyllan för nu hänger den bara lite käckt på sned.

När jag började intressera mig för Uppsala var det biblioteket som gällde och Internet bestod mest av hemsidor med text i olika färger och animerade gif-bilder. För att slippa ta mig dit började jag leta böcker på antikvariat istället och så har det fortsatt genom åren. Jag tycker dessutom att de mest intressanta böckerna lämnade tryckeriet för många år sedan. Dagens utbud med Uppsalaböcker följer kokbokstrenden med mer glammiga bilder och mindre innehåll och det är väl ok om man inte är en nörd som jag.

På internet är det precis tvärt om. Fler och fler arkiv digitaliseras och görs tillgängliga för allmänheten och det är bara att applådera utvecklingen. Idag kan man göra det mesta av sökandet från datorn även om det ibland krävs att man går ut i det verkliga livet och rotar i arkiven. Jag skall erkänna att många av mina utflykter faktiskt har startar i något arkiv. I jakten på information så bläddrar man igenom ganska stora mängder fakta och det är nästan oundvikligt att inte sitta där med en hel drös med nya uppslag. Ett angenämt problem som jag kanske kan sprida vidare.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

Lämna din kommentar