Har kultursidorna några läsare kvar?

För några dagar sedan gjorde jag en liten undersökning bland vänner som läser dagstidningar med frågan om de även läste kultursidorna. Resultat: 0. Orsak: Innehållet intresserade dem inte och jag kan faktiskt förstå dem.

När kulturskribenterna verkar leva i tron att den senaste innovationen för kulturspridning var boktryckarkonsten så tror jag att det blir svårt att värva läsare. Om något inte är tryckt, uppfört på en scen eller visats i ett fysiskt rum nämns det sällan på någon kultursida. Ibland blir debatten het men där gäller det oftast anslag till tidigare nämnda företeelser eller att man recenserar andra kultursidors artiklar i samma ämnen. Att en stor del av svenska folket och framförallt den yngre generationen hittat andra forum för sin kulturkonsumtion verkar man ha förträngt.

Internet har formligen exploderat av olika kulturyttringar. Där hittar man massor av tävlingar och utställningar om design och foto, nya radiokanaler poppar upp som svampar ur jorden och folk skriver texter och dikter som aldrig förr. Något är fel när bilder som ställs ut på nätet och laddas ner av hundratusentals personer inte ens får en notis samtidigt som varenda liten fotoutställning i det lokala biblioteket kan generera spaltmeter av text på någon kultursida.

Var hittar man information om allt detta som händer på Internet i den tryckta värden? Jo, för det mesta i datatidningar! Det är lika idiotiskt som om det enda stället att hitta TV-tablån skulle vara i tekniktidningen Ljud&Bild.

Det kanske är dags för kulturskribenterna att vidga sina vyer och med sina kunskaper finna de kvaliteter som garanterat finns på Internet. Troligtvis kommer de att få fler läsare på köpet.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

2 kommentarer

  1. Juuso skriver:

    Det där har jag också tänkt på. Dessutom så innehåller kultursidorna så väldigt mycket text i förhållande till antalet bilder. Jag skäms över att jag bara läsa första delen av UNT och lämnar Kultursidorna olästa, dels för att de inte innehåller någonting som jag är intresserad av och dels för att det är så förskräckligt mycket text. Och då har UNT ändå en av de mest lättlästa kultursidorna.

  2. Scribo skriver:

    Jag försöker läsa sidorna men när de i huvudsak innehåller långa utsvävningar om någon bok eller föreställning blir det tröttsamt. Det finns dessutom bättre ställen att läsa sådant på än i tidningen tycker jag.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar