Har Ultuna källa sinat. Uppdatering 18 mars 2013

ultuna-kalla-2010.jpg
Ultuna källa vintern 2009/2010.

Hej, det har kommit in lite ny info om Ultuna källa. Efter mitt inlägg om kallkällan tog en av bloggens fantastiska läsare kontakt med Sveriges geologiska undersökning, SGU. Han har nu skickat mig svaret och det känns inte allt för upplyftande och något vagt. Det verkar som om jag kanske får rätt i mina antaganden även om jag hoppas att jag har fel.

Svar från KundserviceSGU: Hej igen. Jag har hört mig för lite men kan tyvärr inte ge något svar till varför källan verkar ha sinat. Vi har haft folk ute på platsen som bara kunnat konstatera att källflödet inte alls är som det brukar. Men vi fortsätter bevaka läget med källan.

Frågan är vad bevaka läget betyder? Anmäls det på något sätt, väntar man och ser om det blir bättre i vår och/eller frågar man SLU om jordhögarna i närheten (om det nu inte är SGU som godkänt jordupplaget)? Nu är det väl så att SGU är den myndighet som kan detta allra bäst så jag hoppas att de reder ut detta.

Ni får även en länk till SGU:s sida om Ultuna källa. Den ingår i deras serie om Geologiska upplevelser som är läsvärda. Länk till sidan.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. Gert Franzén skriver:

  Tråkigt om den sinar.
  Har man grävt i närheten?
  Jag minns den välkända Vinterkällan nära Vadstena, som sinade helt efter ett schaktningsarbete ett stycke bort. Man försökte återställa, men källflöden är mycket känsliga för tryckfall.
  Vinterkällan var använd sedan stenåldern.

 2. Scribo skriver:

  Hej Gert
  Nu vet vi inte säkert vad som har hänt. Jag tror inte att man grävt i närheten. Det jag oroar mig för är den stora jorddepån i närheten. Området är en gammal vik som torrlades i slutet av 1700-talet. Om man lägger ut flera ton jord på denna bädd är det lite som att tigga om att det blir sättningar i den mjuka backen. Jag misstänker att detta kan ha skadat ådern till källan. Detta är visserligen bara spekulationer och jag hoppas SGU tittar lite närmare på detta.

 3. Stig Pettersson skriver:

  Det är verkligen ledsamt, men det ser ut som källan helt har sinat. Personligen misstänker jag byggnadsarbetena vid Ultuna Campus som boven i det hela. Kommer vi någonsin att få veta svaret? Är det någon sakkunnig som utreder saken?

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar