Busshållplatser

Ett busshållplatsinlägg, ja varför inte? I brist på utflykter blir man lite desperat ibland. Dagen till ära skulle det kunna vara ett mycket långsökt aprilskämt. Nu tror jag inte riktigt inlägget når upp till den nivån.

fickhallplats.jpg
Fickhållplats

klackhallplats.jpg
Klackhållplats

timglashallplats.jpg
Timglashållplats / Dubbel stopphållplats

stopphallplats.jpg
Enkel Stopphållplats

korbanehallplats.jpg
Körbanehållplats

vagrenshallplats.jpg
Vägrenshållplats

glugghallplats.jpg
Glugghållplats

avskild-hallplats.jpg
Avskild hållplats

Det här handlar egentligen om all den överskottsinformation som man får genom bloggandet. För det mesta är det väldigt trevligt med ny kunskap men ibland blir det fel. Busshållplatser är ett typiskt exempel på sådan information.

Ända sedan jag lärde mig detta har jag inte kunnat få ut informationen ur skallen. Varje gång jag passerar en busshållplats tänker jag ”Oj, titta där, en klackhållplats” eller ”Ja det där var en typisk fickhållplats”. Det är precis som när man har en melodi i huvudet som man inte kan sluta nynna på.

Jag misstänker att de flesta som läser den här bloggen inte har försökt lära sig namnen på olika typer av busshållplatser. Nu sprider jag informationen vidare som ett dåligt aprilskämt. Kanske kan jag bli av med denna fixering om någon annan får den. Berätta gärna om jag lyckats med min onda plan ;)

Hur är det själva, har ni liknade hang-ups på saker som inte är speciellt livsavgörande? Själv har jag faktiskt en till som jag kanske kan berätta om i en annan bloggpost.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

10 kommentarer

 1. Maria Ekholm skriver:

  Glad Påsk! Ja, själv hade jag ingen aning om att det fanns olika namn på busshållplatser! Alltid trevligt med nya kunskaper! Får plugga in mig så att jag kan imponera lite på familjen när vi är ute och åker! Apropå åker: en liten fix idé hos mig, är att jag alltid, alltid läser på blåa skyltar när vi är ute och åker på lite mer okända vägar. Ortsnamn, bynamn, vattendrag och så vidare. Läser högt alltså, till resten av familjens stora förtret. Efter tio mil brukar de tröttna….

 2. Scribo skriver:

  Haha, det mesta läser man ju men inte högt :) Under flera år kunde jag knappt passera en skylt med en ”kringla” på utan att stanna upp och se vad det var för något. Visserligen en trevlig sak om man inte hade bråttom.

 3. Staffan skriver:

  Sånt här är vansinnigt intressant! Fortsätt skriva, för jag kommer fortsätta läsa.

 4. Anders skriver:

  Tack för en av dina hangups:-)
  Själv har jag länge funderat över de olika färgerna på vägskyltar.
  Blå och bruna verkar jag ha förstått men hur vita och gula hänger ihop med lokala respektive mindre orter hittar jag ingen logik i. Finns det nåt som stämmer på hela Sverige? Har du nån bra länk eller källa till facit?

 5. Ulrika skriver:

  @anders – som jag kommer ihåg är det vita skyltar när det är en allmän väg till orten och gula skyltar när vägen är en privat väg. Tyvärr har jag nog inte kvar min gamla körkortsbok, så jag har ingen källa. ;-)

  @scribo – tack för allt arbete du lägger ner på din blogg! Jag lär mig något nyttigt eller intressant varje gång, har inte kommenterat någon gång tidigare men läser alltid och har tipsat flera andra.

 6. Micael skriver:

  Underbart med sådan här typ av information! Och vad vore livet utan hang-ups? Själv har jag, tillsammans med en kollega, en svår fascination för tråkiga offentliga sittplatser – något som gör att jag inte kan röra mig i bebyggda områden (eller utomhus överhuvud taget faktiskt…) utan att skanna av omgivningen efter nya exemplar (vilka givetvis publiceras på vår blogg!).

  Gillar scribo.se starkt!

 7. Scribo skriver:

  Hej Anders. Jag kollade lite efter vägmärken eftersom det stämmer att det är lite förvirrande. Nästan alla guider visar de flesta skyltarna utom just ”lokala mål i tätort” dvs vit skylt med svarta versaler. Den listan jag hittade som innehöll denna var denna. Länk till pdf.

 8. Scribo skriver:

  Tack Ulrika för kommentaren. Kul att du gillar bloggen och du är hjärtligt välkommen. Tyvärr har det har varit lite långt mellan inläggen under vintern men jag är säkert snart igång igen.

 9. Scribo skriver:

  Hej Micael. Jag skall villigt erkänna att de har en viss tjusning :) Vilken härlig sida du har. Den ger verkligen hang-ups ett ansikte. Jag älskar sådant!

 10. Elisabeth skriver:

  Hejsan,
  Kan inte vara ute på ”nätet” utan att slinka in här:-))
  Har blivit mitt gift.
  Upptäcker nygamla saker också.
  Tack för det.
  Kram Elisabeth

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar