Har Ultuna källa sinat?

Vad har hänt med Ultuna källa? I vanliga fall brukar det vara öppet vatten här vintertid. Källan som är en av Uppsalas vattenrikaste släpper ut stora mängder med plusgradigt vatten vilket håller isen borta. Här har ni några jämförelsebilder. De två först bilderna är från i helgen och det ligger ett kompakt istäcke över vattnet.

ulltuna-kalla-1.jpg
Dammen är igenfrusen. Mars 2013.

ulltuna-kalla-3.jpg
Spången till källans utlopp, Kanalen till vänster. Mars 2013.

Här är två bilder från januari 2010. Jag minns att denna vinter var det väldigt kallt och när dessa bilder togs var det närmare 15 minusgrader.

ulltuna-kalla-2.jpg
Dammen januari 2010.

ulltuna-kalla-4.jpg
Kanalen från källans utlopp januari 2010.

Nedan är en bild på källan från nästkommande vinter. När det är riktigt kallt ligger det en drömsk dimma över utloppet från källan. Ett trevligt motiv som jag tagit många bilder på. Änderna verkar också gilla det öppna vattnet.

ulltuna-kalla-5.jpg
Kanalen från källans utlopp december 2010.

Är det här en naturlig variation i vattenflödet eller har något hänt? Kan källan ha påverkats av de många byggena runt omkring? Jag såg att man tippat stora mängder jord strax väster om källan i riktning mot Tyskbacken. Självklart blir man orolig att man skadat källan som med all sannolikhet har varit igång sedan 1700-talet.

ulltuna-kalla-6.jpg
Källans utformning idag. Den röda linjen är spången ut till källans utlopp.

ultuna-1732.jpg
Karta över Ultuna 1732.

En karta från 1732 visar att det fanns ganska gott om källor i området. Jag vet dock inte om just dagens källa är någon av dessa eller om den fortfarande låg under vattnet.

Nu måste jag fråga er om ni sett detta förut eller skall jag börja oroa mig för att Ultuna källa numera är ett passerat kapitel i Uppsalas historia?

Länk till området på Google maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

10 kommentarer

 1. Stephen Manktelow skriver:

  Jättebra att du tar upp detta. Jag hörde rykten om det förra året men det blev aldrig av att kolla upp det. jag misstänker att det kan vara byggena på campus som är orsaken till att källan har sinat… Jag ska ta upp det med mina kollegor här på ArtDatabanken. Om det är så är det en stor skandal för SLU!!!

 2. Scribo skriver:

  Hej Stephen. Jag håller med. Det vore en stor skandal om byggena på Ultuna har orsakat detta. Det här borde även vara intressant för t ex. SGU. Nu vet jag att det är några journalister som läser den här bloggen så jag kan bara hoppas på att de gräver lite djupare.

 3. Maria Ekholm skriver:

  Det här känns ju som om någon mörkat… Länsstyrelsen borde väl kunna svara på en del? Det är ju tragiskt om en källa bara försvinnner och jag får sådana där vibbar som jag fick när Hallandsåsen dränerades på grundvatten….Det här måste uppmärksammas ännu mer! Bra om journalister gräver…..

 4. Juuso skriver:

  Det här är viktigt. Hoppas att någon kan komma med ett svar eller en förklaring vad det hela beror på. Det vore en stor katastrof om man klantat till så där illa.

 5. Stephen Manktelow skriver:

  Det finns nu teorier om att det kan bero på att kommunen har börjat pumpa mycket mer vatten från åsen, eftersom det hittats flamskyddsmedel i andra vattentäkter (Kronåsen)…

 6. Scribo skriver:

  Ja det kan ju absolut vara en förklaring. Jag läste att brunnarna man stängt stod för runt 25% av Uppsalas dricksvatten. Det lär säkert påverka vattennivåerna på olika platser när man sprider ut det på övriga brunnar. Detta skedde i september förra året och man trodde att det skulle kunna ta ett år innan man var tillbaka i normal drift. Vi får väl se om vattnet kommer tillbaka till källan nästa vinter.

 7. Stephen Manktelow skriver:

  Om det var så att man började ta ut mer vatten ur åsen i september förra året så stämmer inte den teorin eftersom källan sinade redan före förra vintern och var grumlig på sommaren 2012. Vi håller på att undersöka saken på Artdatabanken. Frågan är var ansvaret ligger för en grundlig undersökning av vad det är som hänt: SLU, Länsstyrelsen eller SGU…..

 8. tommyO skriver:

  se länk slu artdata från 2014

  http://www.artdata.slu.se/FaunaochFlora/pdf/faunaochflora_2_2014_Ultunakallan.pdf

  tO

 9. Scribo skriver:

  Tack för uppdateringen tommyO. Kul att någon grävt djupare i frågan. Nu är det alltså bara vänta och se ifall källan återuppstår när de högfluorerade ämnena försvunnit ur åsen och uttaget från källan i Sunnersta minskar. Jag kommer att vänta med spänning.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Har Ultuna källa sinat. Uppdatering 18 mars 2013 - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar