Upptäck din hembygd, Riksantikvarieämbetet Fornsök
Den här prisbelönta tjänsten har säkert många redan sett men eftersom det är en favorit så börjar jag med den. När jag för fösta gången klickade runt här undersökte jag självklart området där jag växte upp. Döm om min förvåning när det visade sig att det bästa cykelhoppet i skogsdungen som vi lekte i som små var en vikingagrav. Även en liten grop bland ormbunkarna som var perfekt att gömma sig i visade sig vara resterna av en grav. Av någon konstig anledning känns det lite läskigt så här i efterhand men det visar vad man kan hitta.
Numera kan man nog kalla mig för en ”fornsöksjunkie” och jag går ingenstans utan att först ha kollat upp platsen. En utflykt blir betydligt mer givande med lite förkunskaper och fler saker har hamnat på bild efter att jag började använda tjänsten. Som ni förstår har även utflykter startat här när jag hittat något spännande. Jag skall erkänna att jag till och med har kollat upp området runt någon jag skall besöka bara för att ta med mig ett samtalsämne till middagen.
För att komma igång väljer ni län och kommun i rullgardinsmenyerna (1) och sedan klickar ni på sök (2). Kartan på högersidan hoppar då fram till platsen ni valt och sedan är det bara att dra sig runt på kartan och zooma in över ett område för att markeringarna med ett run-R på skall dyka upp. Klicka på knappen med ett i (3) och sedan på någon av alla markeringar i kartan så kommer det fram information i vänsterspalten. Klicka på knappen med en hand (4) om ni vill förflytta er igen eller använd pilarna. Ni känner säkert igen detta från andra karttjänster som Eniro och Google.
Det finns fler sätt att söka och filtrera information som kan vara bra om man är ute efter något speciellt. Jag tänker inte fördjupa mig i detta men under Utökad sök (5) till vänster kan man specificera saker som till exempel broar, hällristningar eller varför inte det senaste jag så att man lagt till, fartygs-/båtlämning med sonarbilder. Lycka till med era efterforskningar.
Länk till Riksantikvarieämbetets Fornsök. Ni ser inte markeringarna förrän ni zoomat till nivå 7.
Dela med andra:
kl. 10:33
Kul att du gillar Fornsök! :) Mitt eget favoritsätt att söka är sökning utifrån kartan. Då zoomar man inte till den platsen man är intresserad av, klickar i ”sök inom befintlig kartbild” (kräver inzoomning till 1:75 000) och klickar sedan på ”sök”. Glöm inte att klicka på ”visa alla” under träfflistan för att visa samtliga träffar.
Testa gärna http://www.kringla.nu som också förvaltas av Riksantikvarieämbetet och är en samsökstjänst där du, utöver fornlämningar, även kan få träffar på byggnadsminnesmärkta byggnader och lite annat smått och gått från svenska museer och arkiv. :)
/Johan – som jobbar på Riksantikvarieämbetet men inte med Fornsök
kl. 11:54
Hej Johan. Det finns många sätt att söka beroende på om man redan vet vad man är ute efter eller bara slavrar runt för att hitta något kul. Att söka med träfflista har onekligen sina fördelar då man direkt får en kort förklaring men ibland blir det väldigt mycket att gå igenom.
Jag har kört Kringla sedan den första gången släpptes som beta och den är väldigt bra speciellt när det gäller bilder. Min tanke med denna serie är ändå att försöka förklara lite om de databaser som ligger till grund för den. Man kommer ju att skickas till Fornsök när man klickar på de fornlämningar som visas när man söker i Kringla och då kan det vara bra att veta hur den fungerar.
kl. 12:56
Min egen favorit i Kringla är nog kartsöket, snabbt och enkelt. :) För den allmänne fornsöksjunkien så tror jag dock inte att Kringla kommer att ersätta, i alla fall inte i dag. :)
kl. 16:11
Johan, jag måste tacka dig och alla som jobbar på Riksantikvarieämbetet för dessa tjänster och det är fantastiskt att kunna ta del av vårt kulturarv på detta smidiga sätt. Att digitalisera arkiven måste vara ett monsterprojekt. Jag kommer att följa utvecklingen av Kringla med spänning men även andra tjänster som t ex. ”Min Kulturmiljö”.
kl. 13:23
Kul att du gillar Fornsök. Ett tips om du inte redan sett det så finns fornminnesinformationen även tillgänglig via mobilen. Se Idevio AB mobiltjänsten Locago, http://www.locago.com/site/Index. Inte så dumt om man har en GPS-telefon vill säga..
kl. 9:40
Underbart! jag har redan varit inne och rotat i Fornsök och min glädje över Kringla vet inte riktigt sina gränser.
Tack för länkarna. Jag har redan gjort ett blogginlägg om Kringla, och jag hoppas verkligen att sajten blir välbesökt.
En liten fråga till vännerna på RAÄ: jobbar Peck kvar?
kl. 12:49
@Scribo: Tack så mycket! :)
@Mira: Björn jobbar tyvärr inte kvar på RAÄ.