Upptäck din hembygd, Socken

Text som beskriver plats för karta. Socken, härad och län.

Självklart skulle jag ha börjat med det här tipset när jag startade serien ”Upptäck din hembygd”. Det brukar nämligen underlätta en hel del om man vet vilken socken något befinner sig i när man letar information. Många arkiv i Sverige är sorterade efter socken och besöker du till exempel Upplandsmuseets faktarum så kommer du ingen vart utan den informationen. Likadant är det när man måste gör avancerade sökningar bland Lantmäteriets historiska kartor och andra liknade tjänster.

Jag letade under flera år efter en vettig sockenkarta utan större framgång. Det visade det sig att lösningen på problemet var ganska enkel och självklart var det Riksantikvarieämbetets Fornsök som briljerade.

Gränsnittet på Fornsök med beskrivand siffror, socken.

Om ni klickar på kartinställningar (1) och sedan bockar i socken (2) bland alternativen som dyker på högerkanten så visas sockennamnen och gränserna på kartan. Nu går jag alltid hit för att kontrollera vilken socken det rör sig om innan jag går vidare och letar i andra källor. Tack Riksantikvarieämbetet för att ni bygger så bra tjänster.

Här har ni länken till Riksantikvarieämbetets Fornsök. Tänk på att ni måste zooma in något innan ni kan använda funktionen.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

En kommentar

Trackbacks & Pingbacks

  1. Upptäck din hembygd, Ortnamnsregistret – Institutet för språk och folkminnen - Scribo – perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar