Hagalund eller Stora Fördärvet

Hagalund eller Stora Fördärvet 1860Karta Uppsala och Hagalund 1882

Gamla bilder är fantastiska och nu hittade jag ytterligare en som jag bara måste visa. Här ser ni utvärdshuset Hagalund, Lambys (efter källarmästare Lamby) eller ”Fördärvet” som den också kallades. Kärt barn har många namn. Krogen låg nere vid ån i änden av Strandbodgatan och var ursprungligen en gammal tullstuga. 1826 köpte en pastejbagare vid namn Per B Schucani huset och startade en servering och en kägelbana.Hagalund eller Fördärvet Ni hittar den nere till vänster på kartan från 1882 (pilen).

När Strömparterrens schweizeri, dagens Flustret, uppförs i början på 1840-talet får den namnet ”Lilla Fördärvet”. Värdshuset i Hagalund börjar då kallas ”Stora Fördärvet” vilket säkert är mer känt. I slutet av 1800-talet rivs etablissemanget och en ny tullkammare byggs på tomten. Även denna är borta idag.

Det är lustigt hur starkt förankrade dessa öknamn eller smeknamn var i Uppsala. Man hittar dem till och med i gamla kartor över staden.

Svartvita fotot: Per Hanselli, ungefär 1860

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

7 kommentarer

  1. Anders skriver:

    Byggnaden som syns bakom Hagalund/Lilla Fördärvet, alltså till vänster på det mycket gamla fotot, är också intressant. Den ser ut att vara målad med ljus slamfärg (som Falu rödfärg fast ljus alltså) direkt på timmerväggarna (ingen panel eller puts). Detta bör ha varit rätt vanligt under början/mitten av 1800-talet, men rätt är ”exotiskt” i dag. Visst finns det än i dag en hel del timrade hus utan panel eller puts, men de finns nästan uteslutande på landet och är oftast rödmålade.

  2. Scribo skriver:

    @Anders. Jag sitter och funderade på om det överhuvudtaget finns något timrat hus kvar i Uppsala? Backmanska huset (Uppsalas äldsta trähus) på Rundelsgränd från 1620-talet har också panel. Undra om det finns något skjul på någon bakgård kvar?

  3. Anders skriver:

    Det så kallade Lilla huset på Bäverns gränd ser man just nu timret på på (pga renovering).

    Under puts eller panel finns generellt sett en timmerstomme om huset är äldre och inte byggt av sten. Frågan är dock om det i dag finns något hus med synligt timmer (normalt sett, inte bara under renoveringsarbeten) i Uppsala.

    Jag misstänkte att huset i hörnet Övre Slottsgatan – Svartmangatan kunde ha synligt timmer, men kollade på Google Maps och det visade sig vara klätt med panel. En annan tänkbar kandidat var några av husen på gården precis norr om Carolina Redeviva, men det verkar också vara klädda med panel.

    Nere i dalen mellan Uppsala Science Park och åsen med Sten Sturemonumentet ligger dels en gulmålad större byggnad och dels en rödmålad avlång byggnad. Eventuellt har det rödmålade huset synligt timmer?

  4. Magnus G skriver:

    Om man går längs Alsikegatan kan man se ett timmrat hus, så det finns iaf ett timmrat hus kvar i Uppsala :)

  5. Scribo skriver:

    Du verkar ha rätt Magnus. Jag har inte varit dit ännu men på de ”gatuvyer” som man hittar på nätet så ser det ut som om det finns lite friliggande timmer. Tack så jättemycket för informationen!

  6. J skriver:

    Huset Kafé Sommaro ska ha flyttats ut från Hagalund 1885, antar att det det var då Hagalund revs? Gissar att det är ett av de tre husen på kartan längs med Strandbodgatan, kanske till och med det som syns i bild? Någon som har mer info? Undrar om huset redan hette Sommaro när det stod där och sen gav namn åt kafét och sedermera området?

Trackbacks & Pingbacks

  1. Uppsalas stadstullar och bommar - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar