Nyckelstenen
Hej kära vänner. Nu är jag tillbaka för nya nedslag i Uppland efter en välbehövlig ledighet. Semestern är visserligen inte slut men bloggandet har fått stå tillbaka då jag varit ute och seglat. Vi börjar med något som jag passerade på vägen hem mot Uppsala.
Nyckelstenen eller ”Sigtuna Nyckel” som den även kallas ligger på västra sidan av Skarven innan man når Sigtunafjärden. Denna sägenomspunna sten besöks bäst från sjösidan. Om jag skall vara ärlig vet jag inte ens om det går att nå den från land? Den brukar vara ett mål för skridskoåkare och lite mer äventyrliga geocachare.
Tyvärr kan jag inte säga vad som står på skylten som ni ser bredvid stenen. Det kändes alldeles för bökigt att göra ett strandhugg med segelbåten.
Del av Erik Dahlbergs teckning av Sigtuna nyckel ur verket Suecia antiqua et hodierna. 1695.
Stenen är något så ovanligt som ett gammalt sjömärke och är säkert känt sedan medeltiden. Sägnen säger att efter plundringen av Sigtuna 1187 tappade eller kastade förövarna nyckeln till stadens portar i närheten av stenen. Denna sägen tog man till sig och startade traditionen att måla nycklar på stenen. Tydligen var stenen så pass känd att den även ärades en plats i verket Suecia antiqua et hodierna på 1600-talet.
Stenen ”glömdes bort” på 1900-talet och återupptäcktes 1966. Den nyckel vi ser idag målades dit 1979 och man kan väl säga att traditionen med nyckelmålningen är tillbaka.
Karta över gården Torsätra 1707. ”Steen Sigtuna Nyckel kallat”
Idag är stenen inte lika lätt att se som den antagligen var en gång i tiden. Skogen har tätnat runt det 2 meter höga flyttblocket som dessutom har drabbats av frostsprängning och förlorat några delar.
Ett något udda utflyktsmål men ett kort besök är den värd om ni har vägarna förbi. Kanske är det en plats att pusta ut vid om ni deltar i Vikingarännet eller bara råkar passera vid nästa resa söderut.
Länk till Nyckelstenen på Google maps. Se gröna pilen.
Dela med andra:
kl. 0:51
Om man jämför den nya bilden med Erik Dahlbergs bild från 1695 så ser man tydligt att man har haft en viss landhöjning. Det man kan fråga sig är om denna sten verkligen var över vattenlinjen på medeltiden, särskilt om man går så långt tillbaka i tiden som 1187. Mariakyrkan i Sigtuna byggdes för övrigt på 1200-talet.
kl. 8:39
Jag tänkte på samma sak när det gällde landhöjningen. Nu pratar vi om en sägen så man får väl ta det hela med en nypa salt. Stenen skall vara 2 meter hög så frågan om den var ett grund eller om toppen stack upp.
Precis som du säger så kan det inte vara Mariakyrkan. Nu försökte jag läsa på lite till och det troliga är att det var de symboliska nycklarna som gick till stadsporten. Jag får nog uppdatera inlägget. Det finns även en annan sägen som berättar att man spände en kedja mellan Nyckelstenen och skansen på Västerängudd för att stoppa båtrafiken. Den låter också osannolikt men som sagt det är en sägen. Bäst är väl att försöka läsa Jan Peder Lamms utredning om stenen. Det var han som återupptäckte den.
kl. 22:26
Det kan säkert finnas en hel del sanning i legenden, men det finns kanske också saker som har blandats ihop. Själva målningen av nycklar på stenen kan exempelvis vara yngre än upphovet till legenden. Kanske fanns det en levande historia om att en nyckel hamnat i vattnet där under medeltiden, medan de målade nycklarna kanske tillkom först på exempelvis 1500-talet??