Abborrstenen i Vårdsätraviken

Abborrstenen i VårdsätravikenAbborrstenen i Vårdsätraviken, karta från 1635

Man hittar mycket roligt i gamla kartor men när jag såg namnet ”Abbore steen” i en tolkad karta från 1635 var jag tvungen att åka ut och se om den fanns kvar. Som ni ser på bilden har ingen orkat bära bort den ännu. Bilden är tagen från stranden nedanför Vårdsätra gård som ligger på andra sidan viken.

Man kan ju fundera på varför den kallas Abborrstenen. Liknade den en abborre eller kan det vara så enkelt att det var ett bra ställe att fiska på? Jag satt länge och tittade på stenen för att hitta någon likhet men sen började jag fundera över blocket som brutits loss på vänster sida. Frågan är om stenen var hel när den fick sitt namn för det ändrar ju lite på förutsättningarna. Man bör även ha i åtanke att vattnet var lite högre på 1600-talet så det är ingen lätt uppgift.

Alla ni som åker ut och badar vid Vårdsätra gård på sommaren kan väl ta er en titt och försöka se om ni hittar något abborrlikt med stenen. Kanske kan den runda delen vara ett gällock… Jag skall också försöka ta mig hit i vinter när isen har lagt sig. Det är ett bra ställe för en promenad och så får jag möjlighet att ta lite fler bilder.

PS. Att något är tolkat betyder att ett proffs har försökt tyda vad som står i dokumentet. Jag beundrar de som har förmågan för jag har försökt läsa en hel del text från 1600-talet men det mesta kunde lika gärna vara hieroglyfer.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

 1. Karinsfotoblogg skriver:

  Vet du, jag uppskattar verkligen din blogg! Det är kul att någon luskar rätt på alla små guldkorn som finns här i Uppsala med omnejd och sen delar med sig!

  Tack!

 2. Scribo skriver:

  Tack, kul att du gillar bloggen! Nu är det ett rent nöje att göra detta. Jag har samma känsla i magen som när man var liten och bytte skattkartor med varandra.

 3. Mira skriver:

  Metarsten tror jag.

  Jag hade en sten vid min barndoms badplats som jag kallade Kalleblådåreduschen. Så kan stenar få sina namn…

 4. Scribo skriver:

  Haha, Mira det var ett bra namn och den vill vi gärna läsa om. Du kanske skall märka ut den och skriva en rad på Platsr, http://www.platsr.se/platsr/ En vacker dag hamnar den kanske på en karta.

 5. Mira skriver:

  Tack för tipset om Platsr. Fast jag tror inte att min Kalleblådåredusch riktigt platsr bland arsenikmord och vikingahövdingar… Eller?

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar