Dagvattendammen vid Kungsängen

Kylvattentornet vid Uppsala reningsverk speglar sig i dagvattendammen.
Kylvattentornet vid Uppsala reningsverk, 33 meter högt. Ett av Uppsalas mindre vackra landmärken.

Förra helgen när jag försökte se om det fanns något kvar av snöhögen passade jag på att ta en vända runt den nya dagvattendammen ute på Kungsängen. Jag skall erkänna att jag har varit lite nyfiken på det projekt sedan man startade det vintern 2009-2010.

Nu var det faktiskt inte någon överväldigande upplevelse men det har potential. För tillfället är det väldigt öde och vissa delar påminner faktiskt mer om ett vildvuxet jordupplag än ett strövområde. Man har däremot planterat en hel del växter runt dammen och det är trevligt. Personligen hade jag gärna sett ett och annat träd men man kan väl inte få allt. Om jag skall vara ärlig så vet jag faktiskt inte om man är klar eller om det skall göras mer här ute.

strandlinjen vid dagvattendammen ute på KungsängenDagvattendammen på Kungsängen med värmeverket i fonden

Det som kändes nytt var att man kunde se Uppsala med en vattenspegel framför siluetten. Möjligtvis kan det skapa några nya spännande vyer även om det inte är Uppsalas vackraste byggnader som speglar sig i vattnet. Jag hoppas dessutom att vi får ett spännande fågelliv i och runt dammen. Just det här med fåglar är dock inte min starka sida även om jag gillar att titta på dem. Om någon läser detta som har lite mer koll, skulle det vara kul om ni kunde beskriva vad man kan förväntas hitta här i framtiden.

Nu är jag övertygad att jag kommer att vandra runt här fler gånger. Bygger man dessutom ett fågeltorn i området misstänker jag att mina vänner kommer att se till att jag hamnar här. På återseende får man väl säga…

Karta över dagvattendammen på Kungsängen

Orsaken till att man över huvud taget byggde detta vattensystem är utbyggnaden i Boländerna. Allt större områden asfalteras vilket gör att det blir mer vatten att ta om hand om. Dammen skall avlasta det befintliga systemet samtidig som den renar vattnen. När hastigheten minskar kan smuts och partiklar sjunka till botten innan vattnet fortsätter ut i Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

En kommentar

 1. Svend Petersen skriver:

  Hej!
  Eden Aquatech erbjuder den nya generationen av energieffektiv luftning RV serien till vattenprocesser på industriell nivå.
  Eden Aquatech har mer än 15 års erfarenhet av syresättning. Vi har maskiner anpassade för olika kapacitetsbehov. För att dimensionera kapaciteten rätt måste man ta hänsyn till både syreöverföringshastighet och tid till syremättnad i totala vattenmassan för att installationen ska klara bl a. årstidernas påfrestningar under längre perioder. För att kunna skräddarsy installationer efter olika behov samarbetar vi med Järven AB som har tagit fram ett eget koncept på flytväggar. De har precis som vi lång erfarenhet i branschen och produkter av hög kvalitet. Mot analysrapport och ritning på dammen utför vi analys, beräkningar och kommer med förbättringsförlag. Besök gärna på vår hemsida, edenaquatech.se, för ytterligare upplysningar. Bland annat kan ni där se våra fina referenser från några av våra kunder.

  Med vänliga hälsningar
  Eden Aquatech
  Svend Petersen.
  0706478699

  [editerad] reklamlänkar borttagna av Scribo

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar