Björkallén vid Genetikcentrum

Björkallén vid Genetikcentrum, norra delenBjörkallén vid Genetikcentrum, södra delen

I ett tidigare inlägg om parken vid Genetiska trädgården nämnde jag att där finns en allé som är planterad med björkar från olika delar av landet. Man har tagit träd från norr till söder och planterat dem i samma ordning längs med Dag Hammarskjölds väg. När hösten kommer gulnar den först i den norra delen och sedan går det långsamt söderut.

Jag har haft ett öga på allén och i lördags tyckte jag att det var dags att fotografer den. Jag försökte först med en panoramabild men allén är så pass lång att ändarna knappt syntes. Det fick bli fyra bilder istället så det blir lite tydligare. Vad man inte ser på bilderna är att de norra björkarna, som redan tappat bladen, bara är hälften så höga som de i den södra änden.

Uppdatering: Allén är planterad av botanikern och genetikern Göte Turesson som var verksam vid Ultuna 1935-1959.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Det här är bara så fascinerande. Lövfällning inprogrammerad i generna…

 2. Scribo skriver:

  Ja det är fascinerande. Det verkar vara ett fenomen som man kallar ekotyp. Växter av samma art får olika egenskaper beroende på vilken miljö de växer i. Naturligt urval och lokal anpassning. Det hittade jag i en avhandling där man faktiskt nämner allén.

 3. Jeanette skriver:

  Vilken trevlig idé ! I närheten av där jag bor finns en damm och runt omkring den finns många olika sorters träd som inte borde växa där. Mannen som ägde marken bad alla som besökte honom att ta med ett träd som han planterade runt sin damm.
  Jag tycker att det funkar bra med fyra bilder istället för en panoramabild.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Genetikcentrums park, en okänd pärla - Scribo – perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar