Genetikcentrums park, en okänd pärla

Två gamla ekar i GenetikparkenFyra bilder på växter i Genetikcentrums parkGlasbjörkar i genetikcetrums park

Det är nog inte så många som känner till Genetiska trädgården men det är en riktig pärla. Den ligger vid Genetikcentrum, väster om Ultuna och Dag Hammarskjölds väg. Parken är inte speciellt stor men det finns massor att fotografera och dessutom mycket att lära.

Parken användes tidigare för genetiska studier vilket innebär att man har samlat växter från hela Sverige under lång tid. Varje träd och buske har en skylt som berättar vilken art det är och varifrån den kommer. Vi hittar till exempel en Vildkaprifol från Hallands Väderö som hämtades hit 1937. Den såg lite risig ut så det blev ingen bild på växten men däremot på skylten. Nedersta bilden visar några Glasbjörkar från Sonfjället i Härjedalen och hamnade i parken på 70-talet. Tyvärr har jag glömt vad det är på de andra bilderna.

Att gå runt och känna på växterna och försöka lära sig känna igen någon ny art är en mycket rofylld sysselsättning. Som ni märker vill kunskapen inte riktigt fastna men det ger mig en bra anledning att återkomma. En sak har jag i alla fall lärt mig under mina besök i parken. Blir kunskapsinhämtningen allt för tröttande är en tupplur under de stora ekarna den bästa medicinen :)

Jag måste också nämna parkens björkplantering som ligger längs med Dag Hammarskjölds väg. Träden är hämtade från från olika delar av Sverige från norr till söder och planterade i samma ordning. Det blir väldigt tydligt på hösten när norra delen av planteringen har tappat alla sina löv, den södra fortfarande är grön och fin och den mellersta delen lyser i fantastiska höstfärger.

Här hittar ni Genetiska trädgården på kartan.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

  1. Mira skriver:

    Du menar alltså att lövfällningen sitter inprogrammerad i björkarnas gener, så att de fäller sina löv utifrån sin ursprungliga växtplats? Gäller samma sak lövsprickningen? Det låter ju smått otroligt…

    I så fall blir ju de så kallade Sverigebjörkarna alldeles onödiga! De där ornäsbjörkarna som planterades från söder till norr för att folk skulle kunna rapportera vårens ankomst…

  2. Scribo skriver:

    @Mira. Jag vet faktiskt inte vad det beror på men du kan se en bild på fenomenet här. http://www.mikrob.slu.se/ShowPage.cfm?OrgenhetSida_ID=1181

    Jag skall försöka komma ihåg att fotografera detta i höst så jag får egna bildbevis.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Björkallén vid Genetikcentrum - Scribo – perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar