Gamla Vindbron
När jag sökte information till mitt förra inlägg så hittade jag en folder om Årike Fyris. Den innehåller en karta och här har man märkt ut en plats norr om Vindbron med texten ”gamla vindbroläget”. Självklart åkte jag genast ut till platsen och på den runda stenen som ni ser på bilden har man skrivit om en händelse i brons historia.
1797 så hade man uppmanat Uppsalaborna att hjälpa till med höstskörden och som tack för hjälpen skulle de få släppa ut sina kreatur på Kungsängen. Uppslutningen blev tydligen stor och det var så mycket folk på och runt bron att den började sjunka. 19 personer omkom i denna katastrof. Det är en riktigt tragisk berättelse man nedtecknat på stenen.
I boken Uppsalas tekniska historia hittar jag lite mer skrivet om bron. Broar har bevisligen funnits i området sedan 1600-talet och säker långt innan dess. Gamla kartor visar på olika placeringar och jag misstänker att en förklaring kan vara att broarna, i likhet med de i centrum, försvann då och då när vårfloden var extra kraftig. 1756 måste den dåvarande bron repareras av just den anledningen men även båttrafikens framfart hade orsakat skador. Man söker nu bidrag från staten för att kunna använda sten men det blir inga pengar och 1757 renoveras den som vanligt med trä. 35 år senare nämns det att man för en ansenlig summa pengar har renoverat bron ytterligare en gång. Vid detta tillfälle valde man dessutom att ändra bron från vindbro till svängbrygga och jag gissar att den runda stenen har varit en del i denna konstruktion. Om brofästet görs helt i sten vid denna renovering framgår dock inte.
Någon gång på 1800-talet flyttas bron söderut och brofästet byggs om till en kaj för båttrafiken och får sitt nuvarande utseende.
Dela med andra:
kl. 18:19
Snubblade just över händelsen 1797 när jag höll på att släktforska och undrade vad som hänt. Tack vare din blogg fick jag svaret.
Men i dödboken den 30 juli står att 20 personer drunknade, tre män 21, 23 och 72 år gamla, en pojke på 14 år, fyra flickor mellan 14 och 19 år och resten kvinnor mellan 23 och 61 år gamla. Underligt att det står 19 personer på minnestenen?
Ingen av personerna hör till släkten men det känns i magen när man läser om sådana tragedier.
MVH Cattis
kl. 22:26
Ja det är en otäck händelse. Den felande siffran kan bero på att jag återberättade fritt och på skylten står det faktiskt drunknade och inte omkom. Någon dog kanske av andra orsaker i samband med olyckan. Om det är fallet så är det minst sagt ofint att utelämna personen.
Jag tycker sådan här är jättespännande så jag skall ha det i åtanke när jag tala med kommunen nästa gång. Det var projekt Årike Fyris som ordnade skylten och någon som jobbade med det kanske kan svara.
Tack för uppgifterna och jag inser nu att jag kanske skulle ta och lära mig lite om släktforskning :)
kl. 13:02
Ja, visst är det spännande! Min tanke var också att någon dog av andra orsaker men som sagt i dödboken står det att samtliga tjugo drunknade.
Och släktforskning är väldigt roligt och inte bara för pensionärer!
kl. 13:23
Tillägg: Såg nu när jag läste i dödboken igen att personen som var 72 år också var en kvinna, står nämligen Lars Upgrens änka! Så 17 av de drunknade var kvinnor!
kl. 6:46
Underligt att kvinnorna var så många. Var de där som åskådare eller arbetade de med skörden? Då detta var ett tillfälligt arbete fick kanske kvinnorna rycka in om männen redan var upptagna med höstskörden på andra gårdar.
kl. 19:15
Hittade din sida när jag letade efter information om den ”nya” Vindbron, som är avstängt nu. Kan du berätta ngt om den?
kl. 19:59
Hej Katja
Tyvärr har jag inte någon mer information om den ”nya” Vindbron just nu. Eftersom jag skriver om broarna i en följd från norr till söder har jag inte börjat gräva ner mig i ämnet ännu.
kl. 10:11
Hej, vilken trevlig blogg! Jag försöker mig på något liknande i miniformat om Ulleråker på min blogg Ullerkråkor. För att inte återuppfinna hjulet har jag länkat till din blogg här: http://ullerkrakor.blogspot.com/2011/05/scribo-om-gamla-vindbron.html :-)
kl. 17:42
Hej Erik
Vad glad jag blir att det finns fler som skriver om Uppsala! Ulleråker har en lång historia och jag vet att det finns massor med saker att berätta om. Nu ligger din blogg i min RSS-läsare så jag inte missar något spännande :)
Jag har inte hunnit läsa igenom alla inlägg men jag såg att du skrivit om Bännvinsdammen. Jag håller faktisk på med en post om Sandvikskällan och jag hade ingen aning om att det fanns ett utlopp kvar.
Tack för länken och kommentaren så att jag upptäckte din blogg!
kl. 10:50
Hej, Du kanske sett att de skriver en del om Sandvikskällan i boken ”Historia om och kring Ulleråkers Sjukhus – en bildkavalkad”. Några bilder där, bl a på en bro som byggdes över avflödet 1911 (Wow, precis 100 år sedan) får mig att inse att det inte är det ursprungliga avflödet som syns idag, utan snarare en antik vägtrumma från när gångvägen byggdes (troligen på samma ställe). Men ändå :)
kl. 6:19
Intressant Erik. Jag har faktiskt inte läst den boken men nu hamnade den på min lista över saker att kolla upp. Tack för informationen.
Tidigare försökte jag kommentera på din blogg om inlägget om Kronparksvägen men det verkar ha försvunnit ut i cyberrymden?