Broar över Fyrisån, Wattholma bruk

Dammanläggningen vid Vattholma bruk

Vattholma bruk har en lång historia och det finns en hel del skrivet om bruket. Nu verkar det tyvärr inte gälla själva dammen eller broarna. Trots att dagen konstruktion är relativt ny, eller kanske just därför, har informationen varit minst sagt knapphändig. Förhoppningsvis kan ni läsare bidra annars så uppdatera jag inlägget om det dyker upp något nytt. I denna serie om broar har jag upprepade gånger nämnt försöket att sänka vattennivån vid Dannemora. Fallen nedanför Hammardammen var inte med i det projektet och därför kan vi fortfarande njuta av forsarna.

Uppdatering: Det gäller bara att leta där man borde ha börjat. I hembygdsföreningens egen tidning Änglabygden nr 1 från 2006 finns ett par fina bilder på när man under denna sommar renoverar dammen.

Hembygdsföreningen har som vanligt levererat lite matnyttigt om de äldre broarna. Tidigare fanns här tre fall med egna broar och dammluckor. Den västra strömfåran drev en stångjärnshammare och som ni säkert redan räknat ut har dammen fått sitt namn från denna hammare. Ett tidigt namn var Bruksdammen men sedan 1700-talet har den kallats för Hammardammen. Den östra strömfåran användes för kvarn- och sågverksdrift och den kan ni se till höger i bilden med de två fallen. Över denna strömfåra gick en bro som kallades Suckarnas bro och hela området kallades något fyndigt för Lilla Venedig.

Eftersom jag gillar kartor så får ni även två små urklipp som visar hur det såg i äldre tider. Första bilden är från 1757 och den andra från 1866. Som ni kan se på den andra bilden låg broarna nedanför fallen och inte som idag över fallkanten. Jag antar att det var då som området kallades Lilla Venedig.

Två kartor som visar dammen vid Vatthoma bruk

Här hittar ni bruket på Google Maps

Jag tackar Wattholma Kultur och Hembygdsförening för den information som de har bidragit med.

Detta är inlägg nummer 10 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

6 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Det är mycket spännande att följa din väg längs Fyrisån och dokumentationen av dess broar. För mig, som upptäcker att jag börjat samla på gamla bruk, var just det här inlägget intressant…

 2. Scribo skriver:

  Kul att du uppskattar mitt lilla projekt. Det kommer att fortsätta ett tag till för det fanns betydligt fler broar än jag hade räknat med.

  Jag gillar också dessa gamla bruksmiljöer. De är så mycket mer levande än till exempel slott som jag kan uppleva som lite kulissartade, även om de är vackra.

 3. Mira skriver:

  Att jag kommit att dokumentera slott beror nog mest på att jag själv arbetar på ett. Det är kul att se hur andra slott används. Om de är levande miljöer som vårt eller döda reliker från fornstora dar…

 4. Åsa Hofring skriver:

  Hej! Fina bilder från Vattholma. Kan vi få använda dem till Vallonbruk i Upplands hemsida, endast med syfte att marknadsföra vallonbruken och Vattholma? Undrar Åsa Hofring, Vallonbruk i Uppland

Trackbacks & Pingbacks

 1. Alla broar över Fyrisån, från Dannemorasjön till Flottsund - Scribo — perspektiv på närmiljön
 2. dedicated server pictures

Lämna din kommentar