Nya bron vid Stadsträdgården och Slinkens färja

fyrisan_kvarnen_klaffbro.jpgfyrisan_klaffbro.jpg

Ingen har väl missat att man startat bygget av den nya bron mellan Islandsgatan och Flusterpromenaden. Personligen är jag väldigt spänd på hur det kommer att bli. Det enda man sett är några enkla skisser som tidningarna har visat och jag har inte blivit imponerad. Det känns som om det kan sluta i en intetsägande stål- och betongkonstruktion lika gärna som ett nytt smycke för staden. Jag är dock fortfarande hoppfull.

Än så länge har man bara satt ut lite pinnar i ån men snart är man väl igång. Bron beräknas ju vara klar i månadsskiftet september-oktober i år. Jag skall försöka följa bygget så ni kommer garanterat få se mer av bron här på bloggen.

slinkens_farja.jpg
Troligtvis en bild på Slinkens färja. Fotograf och årtal okänt

Det finns också några spännande historiska fakta om den här platsen. Från slutet av 1800-talet och fram till mitten på 1930-talet fanns det nämligen en färja här, ”Slinkens färja”, benämnd efter den första färjkarlen. Färjan utgick från trappan ni ser till vänster i den andra bilden. Det skall dessutom finnas någon form av ögla vid trappan där man fäste den kätting som man drog sig över med. Färjan vevades fram med hjälp av ett kugghjul som grep tag i kättingen. När större båtar kom in i hamnen sänktes kättingen till botten. Tyvärr har jag inte kunnat se om öglan finns kvar eftersom området är inhägnat.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

6 kommentarer

 1. tommyO skriver:

  Va bra! När jag upptäckte din blog i helgen så tänkte jag att man borde gå ner och se hur det går med nya broprojektet. Du hade ju en avd om broar.
  Nu kan man ju luta sig tillbaka och fjärrskåda genom dig :-)/tommy

 2. Monika skriver:

  Hej Scribo!

  Vilken fin och ambitiös blogg du har!
  Jag såg i artikeln i Uppsala-Tidningen att du önskar att det fanns fler bloggar som dina. Min blogg har lite drag av din, jag går också på upptäcktsfärd i stadsmiljö! Mest i Stockholm men även en hel del i Uppsala eftersom jag jobbar där och kommer därifrån från början. Har en faiblesse för undangömda och lite hemliga ställen. Tex har jag bloggat om övergivna kolonilotter vid Ulleråker, de underjordiska toaletterna på Fyris torg och ett persiskt fik på Torbjörns torg. Du hittar bloggen på http://www.asfaltshemligheter.blogg.se.

 3. Scribo skriver:

  Hej tommy. Du är välkommen :)

 4. Scribo skriver:

  Hej Monika. Din blogg är helt i min smak :) Härligt att få följa med och se sig om på platser man annars inte skulle besöka.

 5. tommyO skriver:

  Pålning påbörjad i veckan och i fredags /17feb/ var två pålar nere och det sker med järnbalkar. Håller kanske bättre än cementpålar.
  Tydligen slår man ner en balk först och sedan ställer en ny ovanpå och svetsar ihop.
  Kan ju behövas då leran där lär nå ett djup på 60-80 meter.
  SGU har en sida : http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/naturvard/geologiska-upplevelser-i-uppsala/geologiska-upplevelser-i-uppsala-stad.html
  Där kan man hitta ”fältguiden uppsala geologi”. i PDF dokumentet där finns en intressant profilbild på lerans mäktighet.

 6. Scribo skriver:

  Kul att du håller koll på bygget. Den där fältguiden läste jag för ett tag sedan och jag tänker faktisk åka ut till några av de platser de rekommenderar i sommar. Jag tar alla chanser att komma ut och se nya saker. Det blir säkert bra bloggposter också :)

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar