Lurbo bro, Hågaån
Häromdagen tog jag mig en titt på Lurbo bro. Jag vet, betongbroar från 70-talet är inte det mest intressanta här i världen men uppenbarligen har jag en svaghet för dessa konstruktioner. Jag tyckte dessutom att det fanns tillräkligt med fina bilder för att jag skulle skriva något. Ni vet, utan bilder blir det ganska tråkigt.
Dagens bro uppfördes 1979 och utan att egentligen ha någon källa misstänker jag att planen var att bredda bron. I vilket skick den gamla bron var i förtäljer inte historien. Det som förvånade mig är hur mycket trafik som passerar här. Att ta en bild utan bilar blev en utmaning.
Karta från 1635. Söder om bron Lilla Gottsunda eller som det numera heter, Vårdsätra kvarn. HK.
Det som blir klart är att det funnits en bro här under mycket lång tid. Äldsta belägget jag hittat är en karta från 1635. Bron finns även med i alla yngre kartor över platsen som jag gått igenom.
Del av teckning från 1850, Eric Österlund. DM.
Ernst Trygger på häst framför Lurbo bro 1887. Foto: Heinrich Osti.
Del av vykort postgånget 1903. Fotograf okänd.
Ovan ser ni de äldsta avbildningarna av bron jag stött på. En teckning från 1850, ett foto från 1887 samt ett vykort påstgånget 1903. Jag är verkligen glad att jag fann dem. Om det inte handlar om slott och herrgårdar brukar det vara ganska tunnsått med gamla bilder från landsbygden.
Bro uppförd 1922-23. Bild av August Fredrik Schagerström 1927, DM.
1922-23 uppför man en ny bro strax söder om den tidigare bron. Om man zoomar in i bilden ser det ut som om de gamla brofästena för den tidigare bron fanns kvar bakom bron. Antagligen ville man inte hindra trafiken under byggtiden och lät den äldre bron stå kvar.
För ett antal år sedan var jag faktiskt iväg och letade efter de gamla brofästena. Ganska snart insåg jag att dagens bro från 1979 byggdes norr om 20-talets betongkonstruktion och över de gamla brofästena.
Bron var ett så kallat nödhjälpsarbete. Efter första världskrigen var arbetslösheten stor i landet och för att sätta folk i arbete rustade man upp många vägar och broar. Vid bron hittar vi en minnesten med texten:
ÅR 1922-23 BYGGDES DENNA BRO SÅSOM NÖDHJÄLARBETE AV SÖDRA SVERIGES STATSARBETEN
Det sägs att stenen upptäcktes på nytt i samband med brobygget 1979. Man kan väl gissa att den vält och var överväxt. Minnensstenen står på östra sidan och några steg söder om dagens bro från 1979.
Cyckeltävling. Minnesstenen står bakom stolpen med vägvisare. Lurbo bro 1954. Uppsala-Bild, DM.
Lurbo bro dokumenterad innan rivning 1978.
Det hade varit roligt att visa bilder på när man uppförde broarna. Möjligtvis finns det lite bilder på Statsarkivet för de brukar dokumentera saker som förändras i staden. Tyvärr har jag inte haft tid att gräva runt där.
Thorsgården eller Lurbo torp och Lurboklippan.
Lurbo bro har fått sitt namn från gården Lurbo som ligger på Övernäs ägor i Uppsala-Näs socken. Äldsta belägget för torpet är från 1662 (Ortnamsregistret). Gården finns kvar och ligger söder om bron och strax söder om den så kallade Lurboklippan. I dag kallas den för Thorsgården eftersom idrottsföreningen Thor håller till där sedan 1977.
Dela med andra:
kl. 15:50
Visst är det bra med breda broar, och visst är det fint med gamla broar med fina stenfundament. Suck att de inte kan få finnas kvar.
Men om man tar sig uppför Lurbo-backen och upp på berget så ska det där ha funnits en plats som kallades LURBO TEMPEL.
Har inte du skrivit om det för länge sedan eller är det bara falska minnen hos mig ?
kl. 7:49
Hej tommyO. Jag har inte skrivit om Lurbo tempel. Jag har varit på en vandring med Wardsaetra och Gutasunds hembygdsförening och blivit guidad runt på platsen. Det var för några år sedan och den var mycket intressant. Det har även utgivits en bok om templet 2006. Det är en mycket aktiv förening och kör ju spännande vandringar även nu under pademin. Har man tid över så rekomenderar jag en liten promenad. Länk: Wardsaetra och Gutasunds hembygdsförening
kl. 20:59
Som ett bifynd då jag sökte efter uppgifter om torpet Komtillmåtta hittade jag en förteckning från oktober 1788 över broar i Bondkyrko socken som möjligen kan vara av intresse. Den hittas under SE/ULA/13114/1 bild 190-191.
kl. 16:00
Intressant med kontraktet för KomTillMåtta torparen .
Men vad menar du med
SE/ULA/13114/1 bild 190-191.
Vad – var hittar man detta ??
kl. 18:00
Det är Riksarkivets aktbeteckning. Gå in på RA:s webbplats och sök på ”Gottsunda” så kommer det upp.