Tempohuset i Uppsala

Tempo- eller Åhlenshuset när det byggdes och idag

Jag hittade en gammal bild på Tempohuset eller Åhlénshuset som det numera kallas och fick lite inspiration att läsa på lite. Byggnaden är väl en av de mest kontroversiella byggnader vi har här i Uppsala och skapade häftiga protester när den stod klar. Problemet var att byggnaden bröt så kraftigt mot den äldre bebyggelsen och debatten spred sig även utanför staden om den okänsliga arkitekturen. Nu verkar detta inte ha påverkat rivningsvågen under 1960 och 70-talet utan den fortsatte som inget hade hänt.

Idag vet jag inte om folk är lika upprörda men huset brukar alltid nämnas när det börjar talas om nya rivningar så visst sitter det djupt. Andra verkar mena att huset borde k-märkas men jag undrar faktiskt vad som egentligen skall skyddas. Det är inte mycket på huset som är original och när till och med fasaden bara är en dålig kopia av ursprungsfasaden har jag svårt att se meningen med det.

nya och gamla fasaden på Tempo eller Åhlenshuset
Dagens fasad till vänster och den ursprungliga till höger.

Om man inte bygger nytt tycker jag att man skall försöka återställa det så långt som möjligt. Någon kanske tycker jag är tokig men jag tycker faktiskt att huset ser ganska nätt och harmoniskt ut på den svartvita bilden i jämförelse med dagens uppenbarelse. Jag tycker påbyggnaden förstör rejält och det vore bra om man kunde minska eller flytta in taket för att komma tillbaka till den ursprungliga formen. Fasaden borde dessutom ersättas med originalmönstret och gärna i vitt vilket jag tycker är mycket snyggare. Jag har en förvirrad minnesbild av att huset faktiskt har varit vitmålad under någon period men ni får gärna rätta mig här.

Huset ritades av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius och stod klart 1960. Tanken bakom tårtpappersfasaden var att själva byggnaden skulle vara en del av varumärket och man skulle känna igen det ungefär som IKEA gör med sina blåa lador. Tempohuset i Uppsala är faktiskt inte ett unikum utan det finns ett liknade i Farsta cetrum från samma år.

Gamla bilden: fotograf okänd.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

 1. Frida skriver:

  Hej,
  Undrar bara vart du hittat den gamla bilden på tempohuset?
  /Frida

 2. Scribo skriver:

  Sök på Tempohuset i Kringla
  http://www.kringla.nu/kringla/sok?sida=1&text=tempohuset&filter=thumbnailExists%3Dj

 3. Magnus Andersson skriver:

  Jag har liksom du länge trott att fasaden på Tempo-huset var utbytt i samband med påbyggnaden. Men efter att nu ha kunnat se på betongelementens ”insida” i samband med att de monteras ned, ser jag att mönstret faktiskt är detsamma som på bilderna av originalfasaden 1961. Det ändrade utseendet beror på att man har skruvat fast kraftiga men smalare vertikala betongbalkar utanpå hålplattorna, som ger en kraftig vertikal accent på fasaden och förändrar hela intrycket. Och så har man tagit bort de skira, fria ringarna som avslutade varje element uppåt och gjort en horisontell kant i stället.
  1961: http://media31.dimu.no/media/image/S-UM/UP4998/0?byIndex=true&height=600&width=800
  Men jag tror faktiskt nu, att det kan vara originalfasaden som sitter uppe, om än förändrad. I så fall är det ju tråkigare att den plockas ned.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Förvårsinlägg « Jerrys Ord
 2. Rivningar i Uppsala under 1960- och 1970-talet - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar