Broar över Fyrisån, Skärmansbro

Skärmansbro över Fyrisån vid StorvretaSkärmansbro 1927 och idag

Den här bron väster om Storvreta är byggd 1984 eller rättare sagt den senaste versionen av bron är byggd 1984. I slutet av 1930-talet rätade man ut den gamla landsvägen och väg 290 fick sin nuvarande sträckning. Det som är kul är att namnet på bron har fått vara kvar och det är en av de få broar längs Fyrisån som faktiskt är namngiven i Vägverkets databas. Namnet har funnits med länge och på den äldsta karta jag hittat över området, som är från 1640, är bron utmärkt med namnet ”Skiermansz broo”. Det är onekligen ett rekord bland de broar jag hitintills gått igenom.

Jag tog med en gammal bild för de är alltid kul att titta på och jag skall faktiskt försöka hitta fler till framtida inlägg. Bilden är tagen 1927 och visar Skärmans bro innan man rätade ut vägen. I den nedersta bilden har jag försökt fotografera från samma plats som den tidigare fotografen. Träd och buskar hindrade mig från att ta en bild från åsryggens topp men jag hoppas att den ger en liten bild av hur det ser ut idag. Det hade varit bättre med en vinterbild där de gamla brofästena varit mer synliga men jag vill komma vidare i min brospaning så vi väntar inte.

Här är bron på Google Maps.

Gammalt fotografi taget av August Fredrik Schagerström 1927

Detta är inlägg nummer 16 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Det är oerhört spännande med jämförelser mellan gamla och nya bilder. Just nu håller jag på med en kalender som bygger på det temat. Tolv gamla bilder bredvid tolv nytagna från (så gott det går) samma plats.

 2. Scribo skriver:

  Ja visst är det kul med jämförelser! Hoppas att du kan presenter ett lite smakprov på hur det gick med kalendern. Jag har också lite nya idéer på temat då och nu och jag förstår ditt dilemma. Vissa av platserna där man stått vid fotograferingen är t ex helt skymda eller så är de bebyggda.

 3. Mira skriver:

  Till en av bilderna av ett gammalt spruthus hamnade jag mitt i en villaträdgård med ett mexitegelhus mitt i synen. Jag valde en annan gammal bild till den månaden…

 4. Fredrik skriver:

  Jag bor i detta hus som du tagigt bilden ifrån !! Skulle vara kul och få veta mera om detta hus.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar