Broar över Fyrisån, Ärentunavägen Storvreta

Tre bilder: bro Ärentunavägen, roddbåt under bron, doftgran liggandes i vägkanten.

Det hela började runt förra sekelskiftet med en liten båt som fabrikör J.E Blomqvist använde till att transportera besökande till hans missionsmöten. Han var lekmannapredikant i Storvreta men är nog mer känd för att ha startat en av de första möbelfabrikerna i byn. Runt 1910 tröttnar Blomqvist på att man inte lämnar hans båt ifred och en spång byggs över ån. Den får stå där ända fram till 1931 då militären bestämmer sig att det behövs bättre doningar och låter ingenjörstrupperna uppföra en ordentlig träbro på platsen. 1969 ersätter man träbron med dagens fantastiska betongkonstruktion.

Suck, tro det eller ej men jag är vansinnigt trött på att fota betongbroar. Nu vet jag att det är ett antal kvar så det är bara att bita ihop och försöka hitta något positivt i det hela. Det som livade upp denna bro var skräpet runt den och en färgglad doftgran var ett betydligt roligare motiv än själva bron. Ni får en liten bild på den också för jag kommer alltid minnas bron som ”bron där jag hittade doftgranen” så de hör helt enkelt ihop.

Här hittar ni bron på Google Maps.

Detta är inlägg nummer 14 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Fin komposition med helbild, halvbild och närbild! Och tro mig – doftgranen gör collaget!

 2. Scribo skriver:

  Tack. Det är lustigt hur glad man kan bli över en bortkastad doftgran och dessutom börjar man fundera lite. Vem har köpt den, vilken bil satt den i, vart har den varit osv.

 3. Linnéa skriver:

  När jag var barn i Storvreta älskade jag denna bro. Det var en hemlig plats där man kunde sitta under bron och läsa eller filosofera, och där folk passerade några meter över ens huvud utan att ha någon aning om att man var där. Som jag minns det var det på västra sidan det var bäst plats att vara, men på östra sidan var det lite enklare att ta sig ner, men det kan vara helt sammanblandat i min hjärna – det är närmare 30 år sedan…

  Se där en lite annan vinkling på en trist betongbro :-) Idag skulle jag alldeles säkert inte tycka att det är en särskilt mysig eller fantasieggande plats.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar