Broar över Fyrisån, Tunabergsbron

Tunabergsbron från norr och från väster.

Tunabergsbron en tidig morgon. Bron är den del i trafikleden Bärbyleden och uppfördes enligt officiella källor 1995.

Den här bron hade en mycket dramatisk tillkomst. När man skulle gjuta ena halvan av bron visade det sig att friktionspålarna man använt inte räckte till för att hålla gjutformen på plats. Under arbetet med att fylla på betong började den 900 ton tunga konstruktionen sjunka föra att slutligen rasa ihop. Man fick slita hårt för att få upp formen och all armering men värre var det med betongen som var på väg att brinna. För att inte bli sittandes med en enorm betongklump tvingades man kalla in brandkåren som kunde spola bort den. Lyckligtvis kom ingen till skada under raset.

Några månader senare gjorde man ett nytt försök och denna gång gick det bättre. Nu hade man pålat ner till berggrunden för att garantera att gjutformen inte skulle sjunka.

Jag hade svårt att hitta datum och fakta om händelsen så om någon sitter på lite information får de gärna dela med sig.

Bron på Google Maps.

Detta är inlägg 26 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

  1. Mira skriver:

    Oops! Vad hände med all betong som spolades bort? Rann den ut i ån och blev ett med bottenslammet? Men det är klart… Någon gång ibland går det ju på tok, fast det inte är ofta…

  2. Scribo skriver:

    Jag gissar att man inte hade något annat val än att spola ut det i ån även om det kunde ta död på varenda firre.

    Några hundra meter norr om bron ligger S:t Eriks Betong. När jag var där på ett studiebesök för en herrans massa år sedan berättade man att de fick miljöbidrag för att släppa ut sitt kalkhaltiga spillvattnen i ån. En lustig sidoeffekt var att ån kunde skifta i färg beroende på vilken sorts betongplattor man tillverkade. Det var självklart under mer kontrollerade former och jag har ingen aning ifall det fortfarande fortgår.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Uppsalaleran gör sig påmind - Scribo – perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar