Välkommen hit, Välkommen hem

Ett utbrunnet bilvrak med välkomstskylt och infartspelare vid väg 272

Igår var jag ute och försökte fixa bilder till några inlägg som jag jobbar på. Tyvärr tyckte solen att fem minuter per timme borde räcka så det blev inte mycket av det. Däremot hittade jag denna egenkomponerade välkomstskylt vid väg 272. Någon skämtsam person har tydligen tröttnat på bilvraket som pryder infarten.

När det gäller vår ordinarie välkomstskylt så tycker jag att man kommit på en riktigt bra slogan. Vad bollen ska symbolisera är däremot en väl förborgad hemlighet. Jag har letat som tusan efter en förklaring utan att hitta någon. Om det finns någon där ute som vet mer, upplys mig.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

10 kommentarer

 1. Tomas skriver:

  Hej läste ditt blogginlägg välkommen hit… och blev nyfiken och letade lite och hittade detta

  http://www.uppsala.se/Upload/Dokumentarkiv/Externt/Dokument/Naringsliv/arenadec03.pdf

  Det är nog den närmsta förklaring som finns om nu inte frågar konstnären själv : )

  Vill passa på och berömma/tacka dig för din blogg som jag tycker var intressant dels för en del info om min hemstad samt att jag själv fotograferar en del och tycker du lyckats bra med de båda.

  /Tomas

 2. Scribo skriver:

  Hej Tomas
  Kul att du gillar bloggen, sådant värmer alltid.

  Jag misstänkte nästan att det var så dvs. att man får tolka bollen hur man vill. Man kan ju undra hur bra det är med ytterligare en symbol för Uppsala? Jag har sett att bollen börjar dyka upp på lite olika skyltar i staden.

 3. Tomas skriver:

  ja hela uppsalas planering kretsar nu runt flödet av människor som kommer och går. Om man tänker på stationen och allt kring detta och nya E4 etc.
  Jag tycker inte Bollen är så snygg och jag vet inte om vi behöver ännu en symbol
  men kan ju alltid vara trevligt med en skylt för kommande gäster som åker in : )

 4. Andreas skriver:

  Jag tror att bollen skall vara en fulleren! Det är en nyupptäckt form av kol vars upptäckare fick nobelpris 1995. Den var i ropet när statyn kom upp och knyter bra an till uppsala som akademikerstad. Bollen är dock inte en ”korrekt” atommodell men liknar en fulleren i princip!

 5. Scribo skriver:

  Hej
  Ja det har du rätt i, den liknar onekligen en fullerene. Skönt att få sortera in den där bollen under något även om det skulle visa sig vara fel. Jag har varit lite otillfredsställd med tanken på att någon valt en symbol för Uppsala beroende på en tillfällig nyck eller morgonhumör.

 6. Anders skriver:

  Skylten formgavs av Aros Arkitekter i Uppsala. Läs mer om skylten på http://www.arosarkitekter.se under Arkitektur > Kulturbyggnader, kyrkor och restaurering

 7. Anders skriver:

  Kan man inte ha inspirerats av Uppsala universitets sigill (http://sv.wikipedia.org/wiki/Uppsala_universitet)?

  (Jag är för övrigt inte samma Anders som i inlägget ovan.)

 8. Anders skriver:

  Citat om just sfären ur tävlingsförslaget: ”Sfären symboliserar modernitet, framåtanda och drivkraft […] och knyter an till begreppet mångfald. Sfärens struktur ger också kopplingar till den mångfald av verksamheter som bedrivs i Uppsala inom vetenskaper som t ex bioteknik och materialforskning, inom näringslivet och dess olika nätverk samt inom idrotten.”

 9. Rolf Lagercrantz skriver:

  Det finns en gammal sägen som säger att ljuset startar från Norden.
  Utvecklingen visade att ljuset startar ffrån iUppsala med omnejd.
  Även Gamla Uppsala ingår i början …

  När man går in i Uppsala Domkyrka finns tre portar in/ut gångar. Innanför vänstra porten visas konstverket: ”Det upp och nedvända trädet”.Globen är ihålig..
  Vid högervarv kommer man fram till ”ljusets träd”.Globen är ihålig.Det går även att gå ”in/ ut genom den mittersta porten som har har två dörrar.

  Utanför Centralstationen finns skylten;Välkommen hit, Välkommen hem.
  Ovanför bisas ihålig globpå neonskylt med violett färg .Vi går in i Vattumennens tecken. Men vi har ännu inte lämnat fiskarnas tidsålder.

 10. xyz skriver:

  Litet i linje med senaste kommentaren hävdar jag att globen symboliserar Uppsala som världens urhem enligt Olof Rudbeck samt ihåligheten i det anspråket. Skrotbilen symboliserar vad det brukar bli av sådana anspråk, eller så står den mer allmänt för världens fåfänglighet och pekar därmed på stadens funktion som ärkebiskopssäte.

  Frasen ”Välkommen hem” är helt enkelt den klassiska hippiehälsningen och påminner om året 1968, ett i universitetsstäder viktigt år. Alternativt är den genomdriven av dem som menar att modern utbildning bara är flum.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar