Flottsund, Kungshamn och Holmen

Karta över Flottsund och Kungshamn från 1693

Jag har börjat läsa om naturreservatet runt Kungshamn och Morga och en sak som nämns på flera ställen är att Fyrisån en gång i tiden hade flera utflöden i Ekoln. Tecken eller rester av detta är till exempel viken vid Kungshamn som är vad som är kvar av det södra utloppet, ett annat är att åsryggen söder om Flottsund kallas Holmen. Enligt ett faktablad från Länsstyrelsen så skall det ha runnit vatten öster om åsryggen ända fram till 1400-talet.

För att hitta fler ledtrådar så började jag gå igenom gamla kartor och den äldsta jag fann är från 1693. På den kan vi se i norra delen av karta den lilla viken i Fyrisån som tyder på att ån delat sig. Markeringar i kartan ger också en bild av vilka delar som man brukade och vilka som var för sanka eller på annat sätt inte dög för odling.

Jag tog mig friheten att färglägga lite och det mörkare blå är strandlinjen 1693 och det ljusare blå är var jag gissar att den äldre åsträckningen skulle kunna ha gått. Tittar man på en satellitbild från Google Maps så upptäcker man att det inte är mycket som förändrats sedan 1600-talet.

En sak har faktiskt förändrats och det är krogtätheten. På kartan där landsvägen delar sig hittar vi Upkrogen, vid södra färjelägret ligger Nedkrogen och på andra sidan ån Färjkrogen. Det är klart alla skulle ha sig en färdknäpp.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

 1. Johan C skriver:

  Häftigt. Det här hade jag inte koll på, trots att detta måste anses höra till min bakgård! Tack för det!

 2. Terry Carlbom skriver:

  Hej,
  Gott Nytt 2010!

  Har du läst Gunnar Skoglövs bok ”Mälarens historia är vår”? Där analyseras nedre delen av Fyrisån på ett sätt som markant skiljer sig från ovan angivna.

  Om boken är bekant så OK. Annars rekommenderas den varmt.(har inte forskat i ditt arkiv)

  med vänliga hälsningar
  Terry

 3. Scribo skriver:

  Jag känner inte till den boken men alla tips är välkomna. Jag ser att det finns en bok på biblioteket av Gunnar Skoglöv som heter ”Mälarens historia har format vår”. Den verkar väldigt intressant så jag skall ta mig en titt nästa gång jag är där. Förhoppningsvis kan jag göra en ny bloggpost om detta, spännande :)

Trackbacks & Pingbacks

 1. Maligrop eller Malins grop - Scribo - perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar