Kungseken vid Flottsund

Två bilder av Kungseken Uppsala, 2010 och 1932

Jag är otroligt förtjust i gamla bilder som ni säker har förstått. När jag hittade en bild på Kungseken nere vid Flottsund så var jag bara tvungen att fixa ett inlägg om detta.

Jag är alldeles för ung för att fått se detta träd i sin krafts dagar men mina föräldrar har berättat om det när vi passerade det på väg till Stockholm. Som med många Kungsekar är det väl lite ”jag mötte Lassie”-varning på dem. Någon kung har torkat svetten ur pannan i skuggan av grenverket och plötsligt blir trädet superkändis. I detta fall säger sägnen att både Gustav Vasa och Karl XIV skall ha vilat under trädet.

Många påstår också att denna ek skall vara förlagan till Sparbankseken som banken lanserade på 40-talet. Även om det nämns i Riksantikvarieämbetets Fornsök så får väl lägga denna historia till de övriga som är svåra att bevisa.

Som ni ser på bilden är det bara en skärva kvar av den gamla eken. Det började med att toppen skadades av ett blixtnedslag efter 1866. Ja, så står det i en inventering och fråga mig inte hur man kommit fram till det årtalet. 1962 brandskadades trädet och ryktet säger att det var någon som hade slängt cigarettfimpar i det. Slutligen knäcktes det helt av torka och storm 1967-1969. Man beräknade att trädet var mellan 700-800 år gammalt innan det föll för lågorna.

13 maj 1980 planterades en ny ek på platsen av dåvarande landshövding R Edeman. Stammen är en inympad ättling till Kungseken.

Fotograf svartvita bilden: Gustaf Sandberg 1932.

Eken på Google Maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

9 kommentarer

 1. Maria Ekholm skriver:

  Se här vart jag hamnade efter att ha läst dagens blogg (20120508)! Jag är ju född 60, och mina kusiner bodde i Märsta och ofta, ofta åkte vi förbi Kungseken! Såklart att en med stor fantasi, nästan kunde se Gustav Vasa sitta under eken, när vi brummade förbi i vår skruttiga bil! Men visst minns jag eken och jag minns hur ledsen jag blev när det bara var en liten stump kvar…

 2. Pelle skriver:

  Jag kommer från Sundsvall. På 50-talet stannade vi alltid vid Sparbankseken på vägen till Stockholm. Jag trodde att den hade dött därför att mamma pappa och jag alltid pinkade på den och sedan hade picknick i det gröna.

 3. PH skriver:

  Tyvärr dog eken som landshövdingen planterade ganska snart. Detta trots att min klasskamrats farfar som bodde i det närmaste huset vid vägkorsningen skötte om det. När det nyplanterade trädet dog planterade han en ny ek på samma plats. Den ek som växer där har förmodligen ett annat ursprung alltså. Tilltaget erkändes av den skyldiges son för kanske 10-15 år sen i en artikel i UNT.

 4. Scribo skriver:

  Hej PH. När du nu nämner saken så kommer jag faktiskt ihåg att det hände något med eken. Att den dog och omplanterades hade jag däremot ingen aning om. Tack för att du tog dig tid att berätta.

 5. Bitten Nicander skriver:

  Hej.. Hittade för några dagar sedan ett foto av min pappa vid den eken! :-) Troligtvis tidigt 50-tal! :-) På den bilden ser det riktigt friskt och starkt ut!! Och faktiskt exakt som Sparbankens symbol.. :-) Du kan gärna få se det, men då behöver jag en mailadress ! :-)

  Hälsningar Bitten

 6. Scribo skriver:

  Bitten, du har mail.

 7. Staffan Claesson skriver:

  jag jobbar som fotograf i Uppsala, och jag tror mig minnas att eken omplanterades igen en gång efter Edenman. den gången av dåvarande chefen för Upsala Sparbank, Richard Ringmar, ska se i bildarkivet om jag kan komma fram till något datum, jag var med och tog bilder när den planterades. har ju som liten knodd ofta sett den när man fick åka till hufvudstaden med föräldrarna, vi bodde strax söder om Valsätra/Gottsunda då (60-talets senare hälft).

 8. Svante Carlsson skriver:

  När du Staffan kollar i bildarkivet kanske du också kan verifiera dateringarna här ovan som jag tycker känns lite märkliga. Ragnar Edenman bör inte ha varit landshövding 13 maj 1980 (det var Ingemar Mundebo) men kan givetvis ha fått plantera ett träd ändå. Om det skedde tidigare kan det ju rentav ha varit Richard Ringmar som höll i spaden 13 maj 1980 men det borde ju ett bildbevis snabbt kunna ge klarhet i. Det blir inte lätt för framtida historiker och forskare att kunna datera vår egen samtid när vi inte själva fixar det trots alla datorer vi har…

Trackbacks & Pingbacks

 1. Kungseken vid Flottsund – Scribo — perspektiv på närmiljön | Familjeskogsbrukaren

Lämna din kommentar