Maligrop eller Malins grop

Maligrop eller Malins grop, en lite damm vid sidan av Fyrisån

Maligrop heter det lilla diket och dammen som är kvar efter en tidigare sträckning av Fyrisån. Dammen hittar man i aldungen norr om parkeringsplatsen vid Flottsundsbron. Jag nämnde den i mitt förra inlägg som en vik i Fyrisån utritad på en karta från 1693.

Orsaken till att jag valde att göra en egen postning om detta är att jag gillar platser som har en egen historia. I folkmun kallades nämligen vattensamlingen för ”Malins grop” och det berättas att en flicka med namnet Malin dränkte sig här samma dag som hennes älskade firade sitt bröllop med en annan. Inte den gladaste historien men det är ändå den som gör det spännande att åka ut och fotografera även denna oansenliga vattenpöl.

Platsen på Google Maps. Gröna pilen.

Källa: Mälarens Minnen I, Upsala minne, C. J. Bergman 1844.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

 1. Karins fotoblogg skriver:

  Hej!

  Tack för dina kommentarer hos mig! Kul att du lämnade spår så att jag fick upptäcka din blogg. Mycket intressant att se och läsa om sin hemstad. Jag och maken gillar att göra utflykter nära där vi bor och det känns som att du har visat oss några nya platser att besöka. Verkligen ambitiöst av dig att ta reda på så mycket! Dessutom är du en hejjare på att fota tycker jag, så bara det, gör din blogg värt ett besök :)

  Ja, vi får hoppas att du har varit snäll så tomten lämnar ett stativ till dig, under granen. Jag kostade på mig ett bra i somras och det är verkligen guld värt, fast det är rätt tungt att släpa runt på. Men det känns som att det hänger ihop lite. Alltså tungt=stadigt. Jag har också tänkt mig en sväng runt Fyrisån med stativet för lite dokumentation av belysningen.

  Ha det gott!

 2. Scribo skriver:

  Kul att du gillar bloggen. Jag är alltid ute efter bloggar om Uppsala och hittar jag dessutom en med fantastiska foton så är det ännu bättre. Tack själv för en fin blogg

 3. Thomas Bervenius skriver:

  Hej, läste om Malins grop som jag såg på en karta. Kanske du kan svara på en fråga.Promenerar man från Flottsund lilla vägen ser man att det kan ha varit en annan väg högre upp. Syns mycket tydligt ibland. Vad är det??

  Ytterligare en fråga. I skogen vid spåret Nåntuna finns en källa men ingen skylt? Nedanför ser man rester av husgrund, ja även vid källan. Vet Du något?

  Vet ju inte vem du är men Du lär väl känna till lite hembygdshistoria kan jag tänka. Thomas Bervenius Nåntuna

 4. Scribo skriver:

  Hej Thomas
  Jag är faktiskt lite osäker på vilka platser du menar. Vägen mellan Flottsund och Nåntuna är lång så vart ser du vägen högre upp? Samma med järnvägen och källan. Precisera gärna närmare. Det är möjligt att det går att hitta en förklaring.

 5. Ulrika skriver:

  Thomas och Scribo,
  Det finns en informationspollare på andra sidan ån (är osäker exakt var, men längs gång/cykelbanan kanske i höjd med nedre föret) som jag tror förklarar ”vägen”. Det är isf en strand från landhöjningen när ån var mer en vik. Nu var det något år sedan jag läste informationen, men då jag förut själv undrat över ”vägbankarna” när jag cyklat längs ån borde jag komma ihåg det viktigaste. :-)
  God Jul!

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar