Provisoriska Flottsundsbron – sista broöppningen

flotsund-brooppning-1

Tidigt i morse var jag ner till Flottsundsbron och tittade på den sista broöppningen av den provisoriska bron över Fyrisån. Nu vet jag inte om det är den sista för alltid men bron ska förr eller senare bort. Jag har dessutom inte fotat förloppet tidigare så det var helt enkelt läge att göra det nu eller aldrig. Man gjorde en extra broöppning för att M/S Kung Carl Gustaf skulle få åka upp till sin kajplats inne i stan. De som följer lokalpressen vet att båten hade börjat läcka och har tillbringat den senaste veckan på ett varv i Stockholm.

flotsund-brooppning-2

Tydligen är den öppningsbara delen av bron delad i två stycken. Först lade man upp ena delen på bron. Den andra delen fick hänga kvar i kranen medan båten passerade.

När jag ändå var på plats tog jag lite bilder på bygget av de nya brofästena. Som jag nämnt tidigare är det här händelser som sällan dokumenteras. Bilder på byggstarter och invigningar finns det gott om men själva arbetet mellan dessa passerar ofta ganska obemärkt.

flottsund-brofaste-vaster
Västra brofästet.

flottsund-brofaste-oster
Östra brofästet.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

6 kommentarer

 1. tommyO skriver:

  Jo, nog kan man räkna med att det var sista öppningen du dokumenterade
  Planerna är så här:
  Från och med 15 oktober är det förbjudet för all båttrafik att passera arbetsplatsen vid Flottsundsbron. Förbudet kallas avlysning och är beviljat av Sjöfartsverket.
  Under vintern 2017 ska den nya bron driftsätts och testas under 2 månaders tid.

  Så till Våren 2017. april öppnar den nya bron för fordonstrafik, gående och cyklister. Markarbeten runtomkring färdigställs och allt slutbesiktigas. Den provisoriska bron monteras ned.

 2. Scribo skriver:

  Hej igen tommyO
  Vilken tur att jag vaknade tidigt idag och dessutom tog mig tid att läsa lite nyheter. Det hade varit synd att missa det. Först trodde jag att det inte skulle kunna bli några bilder för att det var så mörkt ute. Tack och lov är dagens kameror fantastiska på sånt numera. Bilderna är tagna tjugo över sju så det hade börjat komma en gnutta morgonljus.

 3. Mira skriver:

  Spännande! Jag vet inte HUR många bilder jag har av första spadtag och klippta band. Och ingen är det som frågar efter bilderna efteråt. Arbetets gång, däremot – precis som du säger – är mycket intressantare. (Kul att du är tillbaka!)

 4. Scribo skriver:

  Hej igen Mira
  Ja, invigningsbilderna ligger på hög :-)

 5. Simon skriver:

  Måste bara säga att jag håller med Mira – verkligen kul att du är tillbaka!

 6. tommy olsson skriver:

  Riksarkivets ”månadens dokument” från mars 2016
  https://riksarkivet.se/manadens?item=109564

  På slutet nämns Scribo som ”lästips” – Kul

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar