Couragebacken och kvarteret Biskopen eller Rundeln

kuragebacken-st-olofgatan.jpg

Det är alltid kul med gamla platsnamn. Häromdagen stötte jag på ett som jag inte hört förut och självklart måste jag sprida det vidare. I en gammal målning från 1776 nämner man ”Fru Sylvanders gård i Courage Backen”.

Jag förutsätter att i det här fallet betyder courage mod. Lite moderniserat blir det då Kuragebacken. Om det stämmer kan man av namnet nästan ana de mödor och problem som uppstod när man tog sig uppför eller nedför den branta backen. Det ser ut som om vägen är obelagd på målningen. En lerigt väg måste ha varit en mardröm om man till exempel ville passera här med en tungt lastad kärra. Till och med idag kan det vara lite läskigt att cykla nedför backen när gatstenen är regnvåt.

kuragebacken-1776.jpg
Akvarell av Johan Gustaf Härstedt, 1776.

Hur vet man nu att bilden är från just från denna backe längs S:t Olofsgatan? Någon har skrivit på monteringsarket, ”Taube, Gurli: Från gångna tiders Uppsala, 1950. s. 33 – … fru Sylvander bodde i kvarteret Biskopen nr. 7 och Couragebacken var följaktligen Järnbrogatsbacken”. Jag äger boken och har kontrollerat uppgiften.

Här får vi dessutom ytterligare ett namn på backen, Järnbrogatsbacken. Platsnamn är ju bara användbara om de är spridda i folks medvetande. Den som skrev anteckningen ansåg att tydligen att ingen kunde missförstå beskrivningen. Man börjar då självklar undra om backen skapat rubriker även i modern tid? Nåväl, gatan bytte namn till S:t Olofsgatan 1964 så Couragebacken är nog ett mer passande namn och jag skall absolut börja använda det igen.

kv-rundeln-1702.jpg
Karta 1702 ”Rundels Qvart:t” (tolkat Hoffman) markerat med blått.

Den som gör sig besväret att leta efter kvarteret Biskopen (som nämns i anteckningen och boken) i en modern karta kommer inte att finna det. Jag vet inte exakt när det försvann men idag hittar vi Universitetshuset och dess park i det gamla kvarteret. Även detta kvarter har haft olika namn och som ni ser på kartan ovan från 1702 kallas det Rundelskvarteret.

Som jag nämnt tidigare tycker jag det är tråkigt när gamla namn försvinner. Självklart är adresser praktiska men det är så mycket mer själ i de gamla platsnamnen. Sprid dem vidare om ni får möjlighet.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

10 kommentarer

  1. tommyO skriver:

    Du öppnade igen en okänd dörr. Som vanligt så fick ditt inlägg oanade konsekvenser. Jag måste så klart “goggla” lite mera på “couragebacken” och en bit ner i träfflistan hittade jag länk till en presentation av Härstedt som gjorde målningen
    http://ergo.ronne.se/E2000N6.html
    Under tio år skrevs i “ERGO”(Uppsala studentkårs tidning) ett antal studenthistoriska artiklar, närmare bestämt 123 stycken. Där kan man läsa om div personer och händelser i uppsala från 1600 till 1800 talet
    http://ergo.ronne.se/

  2. Scribo skriver:

    Hej tommyO. Tack för länkarna. Jag läste faktiskt dessa artiklar när det begav sig. Vad kul att de finns samlade på ett ställe. Dags att läsa dem igen :-)

  3. Jan Ivar Mattsson skriver:

    Hej Scribo. Nuvarande Universitetsparken bestod tidigare av tre kvarter: Rundeln, Biskopen och Slottskilen. Rundeln var den del av din blåmarkerade tomt som ligger öster om dåvarande Rundelsgränd. Den utgör en avstyckning av kv Biskopen, så att om man skall ge hela blåmarkeringen ett namn bör det nog hellre vara ”Biskopen”. ”Slåtz Kijlen” finns markerad i texten. Rundelsgränd sträckte sig på 1700-talet inte förbi S:t Olofsgatan (eller Stora Fjärdingsgatan, som den även kallades). Det var först efter 1809 års stora stadsbrand i Fjärdingen, som staden, universitetet, kyrkan och staten gemensamt påbörjade den fastighetsreglering som lett fram till den situation vi har i dag, där t ex universitetet av brandskyddsskäl ålades att köpa in de avbrunna tomterna i kv Biskopen samt de ännu inte avbrunna i kv. Slottskilen för att riva byggnaderna. – Mer om detta kan man läsa i Bygge och bo i Uppsala (K. W. Herdin, Uppsala 1932) s. 209ff.
    Tack för övrigt för en bra och intressant blogg.

  4. Jan Ivar Mattsson skriver:

    Förargligt nog skrev jag av ur minnet och det skall man inte göra vid mina år. Herdins skrift heter ”Bygge och bo i äldre tider” och ingenting annat. – När jag nu ändå skriver ett inlägg till kan jag passa på att tipsa om universitetsbibliotekets kartsöktjänst:

    http://www.ub.uu.se/soktips-och-sokteknik/bibliotekskataloger/bildsok/

    Gå till Utökad sökning, välj Karta/atlas och skriv in ”Uppsala” som ämnesord.
    Där hittar man t ex följande karta över kv. Biskopen:

    http://app.ub.uu.se/epub/bildsok/bibrecord.cfm?bibid=12502

  5. Kalles blogg skriver:

    trevligt

  6. Mira skriver:

    Har du slutat blogga, Scribo? Jag saknar dig!

  7. Scribo skriver:

    Hej Mira
    Tack! Nej, jag ser det som en lite för lång bloggpaus. Jag har varit sjuk och då tog inspirationen helt slut. För några dagar sedan började den komma tillbaka och idag har jag faktiskt suttit och läst gamla kartor i flera timmar. Det börjar formas en plan skulle man kunna säga :-) Nu vet jag iallafall en utflykt jag skall göra för att få lite bilder och blogginlägget är halvfärdigt.

  8. tommyO skriver:

    Härligt, nu blev jag glad. Lycka till med kartläsningen och utflykten :-D

  9. Mia Ulin skriver:

    Hej!
    Letar efter vem du är men hittar inte. Jag läser med stor glädje och nyfikenhet dina inlägg. Jag driver Vasaborgen Uppsala slott och du skriver bl.a om Gräsgården eller Gröna kullen. Vi berättar om den i våra guidningar, men kanske nämner vi inte den i några trycksaker eller andra media. Det skulle vara jättetrevligt att träffas och utbyta erfarenheter någon gång. Nu går vi ju in i slutskedet av säsongen men kanske skulle du vilja hålla ett föredrag någon gång i Vasaborgen? Jag är mycket intresserad av gamla galgplatser och andra läskigheter i Uppsala också. Hör gärna av dig!
    Mvh Mia Ulin

  10. Olle P skriver:

    Hej! Fantastisk blogg men många intressanta inlägg.

    Det kan finnas en ytterligare förklaring till namnet Couragebacken. ”Courage” är även ett gårdsnamn, dvs ett namn som betecknar personer, ett namnskick som varit vanligt i Dalarna, men även på andra platser. Min mormors mor hette exempelvis ” Bil Sara Andersdotter”. Kanske var Courage ett soldatnamn från början. 2016 fanns det 6 män och 4 kvinnor med namnet Courage i Sverige.

    Möjligen kan benämningen ”Couragebacken” härstamma från en person. Kanske någon som bott där. Eller som uppfört fastigheten i backen!

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar