Broar över Fyrisån, Västgötaspången

vastgotasangen_1.jpgvastgotasangen_2.jpg
Västgötaspången och i bakgrunden Västgöta nation med sina röda hus med gula knutar.

Västgötaspången ligger mellan Bredgränd och Slottsgränd och uppfördes 1862. Som ni vet är jag lite förtjust i nitade konstruktioner och den här bron tycker jag är ett fint exempel.

Bron har sett likadan ut sedan den byggdes men har förstärkts någon gång under 1950-talet. Jag hittar inga uppgifter om detta men på nedanstående bilder ser ni att det tillkommit ett järnband i nedre delen av räcket. Självklart har även träbeläggningen bytts ut under åren och senast var 2008.

vastgotaspangen_1950tal.jpg
Västgötaspången: övre bilden Östlings foto 1946, nedre bilden Uppsala-bild 1956. UM

Det finns inte så mycket fakta om Västgötaspången men det bör nämnas att den tidigare kallades för Malins brygga eller Malinsbro. Malin var dotter till en handlare vid namn Carl Eric Grönbeck som donerade en stor summa pengar till brobygget.

Donationen skall enligt historien vara ett tack till dåvarande landshövding von Kræmer. Han sägs ha räddat Grönbeck undan en hop med uppretade människor som samlats vid handlarens hem. Ryktet gick att Grönbeck hade köpt spannmål till överpris för att göra brännvin trots att det rådde livsmedelbrist i staden.

Gräver man bland gamla kartor så hittar man bara namnet Gångbron på två äldre kartor från 1882 och 1889. Namnet Västgötaspången dyker inte upp förrän 1920 i en karta ur Nordisk familjebok. Nu verkar namnet varit vedertaget mycket tidigare då det nämns i UNT:s julnummer från 1908. Namnet fastställs officiellt 1944 och är givet efter sitt läge bredvid Västgöta nation.

karta_1770_uppsala_bro.jpg
Karta av Jonas Brolin 1770. Bron markerad med en röd prick

Om vi går längre tillbaka i tiden hittar vi en del information i boken Uppsalas gatunamn. Här räknar man upp några källor som pekar på äldre broar eller spänger i detta område. Man kan till exempel läsa om en bro som kallas Smäcken som nämns vid olika tillfällen mellan 1400-talet och 1600-talet. Dess exakta läge och ålder är dock inte känt.

Det dyker även upp en bro på en karta från 1770. Den verkar dock ha varit mycket kortlivad och det finns mig veterligen inga andra belägg för denna bro. På 1800-talet bedrev man färjetrafik här men den verksamheten upphörde när Västgötaspången kom på plats.

Detta är inlägg 41 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

6 kommentarer

 1. tommyO skriver:

  Betr Smäcken så var det väl ingen bro över Fyrisån. Har läst att det var en bro/spång över den ”ansvällning” av fyrisån som fanns där vid Smedsgränd.
  Aven benämnd Wårfrusmäcken om jag minns rätt.
  Smäckengropen var en sista rest av den stora inbuktningen som ska ha gått ända uppemot Storatorget en gång i tiden.
  Fylldes igen i mitten på 1800talet när man stensatte kanterna.

 2. Scribo skriver:

  Hej tommyO
  Här kommer ett lite sent svar. Det stämmer att vissa menar att det kan ha varit en bro över diket till inbuktningen som kallades Smäcken. Det som talat emot detta enligt boken Uppsalas gatunamn är att namnet smäck betyder spång, liten bro (ursprungligen från ordet vindbrygga som slog igen med ett ”smack”, fritt tolkat). Det hade behövts en bred bro eftersom det antagligen passerade mycke trafik här, inte en spång. Dessutom hittar man referenser till namnet Smäcken på båda sidor av ån i äldre källor. Först i kvarteren Kaniken och Munken vilket tolkas som att det troligtvis handlade om en bro över ån.

  När bron försvann levde namnet kvar på inbuktning strax söder om Nybron.

 3. Christer skriver:

  Trevligt att läsa om den här spången. Har väntat på denna. Den har ju passerats ett antal gånger med cykel och till fots kan man säga.

  Men liten ”tryckfelsnisse” kanske har varit i farten? Först nämner du efternamnet Grönbeck men i nästa stycke är det efternamnet Grönsted.

 4. tommyO skriver:

  Jo tack Smäckar finns det visst gott om.
  Det finns på länkad karta – en plats listad som Svartbäckssmäcken. Men den återfinner jag ej på kartan som ska återspegla 1500talet
  se: http://www.nohlden.se/dekanhus/1500-UH.jpg
  Men smäcken här syftar tydligen på en bro över svarta bäcken, någonstans …

  På Brolins1700-karta finns en bro som ser ut att ligga vid västgötaspångensställe.
  http://www.nohlden.se/dekanhus/1770_Brolin.jpg

  Vi lär nog aldrig få klarhet i dessa frågor.

 5. Scribo skriver:

  Christer, Grönbeck skall det vara och ingenting annat.

 6. xyz skriver:

  tommyO, det har väl helt enkelt funnits flera smäckar. Som Scribo nämner, smäck var ju inget namn utan ett ord för spång, mindre trärbro och dylikt.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar