EPA får nytt utseende

epa_2012.jpgepa_60talet.jpg
Epa på 60-talet. Foto: Evert Skirgård, UM

Jag hittade en relativt ny detaljplan där man vill bygga om det gamla EPA-huset här i Uppsala. Det frambringade en hel del gamla minnen som faktiskt är ganska lustfyllda. Jag har för mig att det var här jag åkte rulltrappa för första gången i mitt liv. Jag är dock osäker på om det var Forum eller EPA som var först med denna nymodighet. Ni läsare kan säkert reda ut detta?

epa_ny_fasad.jpg
Förslag till ny fasad mot Vaksalagatan. 

När andra samlade på ölburkar, frimärken eller tändsticksaskar var min passion skyltar. Nedanstående skylt följde med hem efter ett besök på EPA. Jag minns inte vad man gjorde reklam för men visst ger den en fläkt av 1970-tal.

hejsvejs.jpg

Epa stod för Enhetspris AB och idén var att sälja varor till lågt pris och i fasta prislägen. Kvaliteten kunde variera men allt verkar inte ha varit dåligt. Tydligen har keramiken med serierna Glory och Örjan rönt ett visst intresse hos samlarna. Även ett gammalt uttryck dök upp i minnet. Det måste vara decennier sedan jag hörde någon använda ordet ”EPA” i betydelsen mindre värt, dålig kvalitet eller töntigt.

epalogo.jpg

För att återgå till själva detaljplanen. EPA-huset så pass förändrat att det inte spelar någon roll ifall man bygger om det. Jag tycker faktiskt att en förtätning av detta kvarter är en mycket god ide. Det finns mycket luft mellan husen som uppenbart kan användas bättre. Det enda jag faktiskt skulle önska är att det nya huset får den EPA-gröna färgen som jag gillar. Låt den vara en liten påminnelse om denna epok inom varuhushandeln.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

10 kommentarer

 1. Mira skriver:

  EPA-traktor?

 2. Kerstin skriver:

  Nej, Forum/Domus hade ingen rulltrappa innan det byggdes om till Forumgallerian i början av 90-talet. De hade en stor trappa i mitten av varuhuset.

 3. Maria Ekholm skriver:

  Jodå, på 60-talet åkte jag rulltrappa i Domus, som det hette då. Det var världens smalaste, så jag kunde knappt hålla mamma i handen, när vi åkte upp till andra våningen som hade sybehör och tyger.

  Den stora trappan som låg där huvudingången idag ligger, gick upp till restaurangen. Den hade ett svartvitrutigt golv och där åt jag korv och pommesfrites för första gången! Det hände inte ofta, ska jag säga! Det fanns säkert en trappa till men jag kommer inte ihåg mosaiken som finns gömd där någonstans!

  Epa kommer jag väl ihåg, hade en faster som jobbade där. Men som sagt, Domus/Forum var absolut först med rulltrappa!

 4. Scribo skriver:

  Jag vill också minnas att det fanns en smal rulltrappa i Domus. Den gick bara uppåt och så fick man ta de stora trapporna ned.

 5. Maria Ekholm skriver:

  Ja, precis! Den var jättesmal och gick bara uppåt, ska kolla med mamma som är dryga 80, hon har råkoll på det mesta!

  Trevliga inlägg förresten, dels om de olika bytyperna (bor ju inte så långt från Vänge, har aldrig varit där…skäms…) och om broar och allt annat förstås!

 6. EW skriver:

  Mira! Ja, faktiskt. Begreppet EPA-traktor kommer som ett slang uttryck från affärskedjan då man på EPA hade lite lägre kvalite/pris än andra. De hemmabyggda traktorerna ansågs stå lite lägre i kurs än originalbyggda så vad kallade man dem? -Jo, EPA-traktorer.

  MVH Erik

 7. Peter skriver:

  Om EPA-traktorn: Stämmer som EW skriver, det var en enklare form av traktorklass som infördes efter kriget när det rådde brist på arbetsfordon. Idag är en äkta EPA-traktor en dyrbarhet eftersom de inte går att nyregistrera. En äkta EPA har kortad hjulbas, ofjädrad bakaxel, är nerväxlad och får endast köras i 30. Däremot har den inga restriktioner om hur fort den rent tekniskt får vara kapabel att framföras, den får vara hur snabb som helst, vilket gör den eftertraktad. Efterföljaren A-traktorn, som fortfarande får nyregistreras, måste vara tekniskt begränsad till 30.

 8. tommyO skriver:

  Den rulltrappa som diskuterades för något år sedan finns avbildad i den utställning som pågår fram till 3/maj på Stadsbiblioteket.
  se
  http://www.bibli.se/127321/fran-bod-till-galleria-handel-i-utveckling
  En artikel finns att läsa i Uppsalatidningen, som även finns som etidning här:
  http://etidning.uppsalatidningen.se/utiuti/index.aspx
  Precis som flera noterade var den smal och gick bara uppåt , men det var tydligen två stycken.

 9. Margareta B skriver:

  Rulltrappan på Forum låg väldigt undanskymd vid ingången från Bredgränd. Eftersom varuhuset hade två våningsplan ovanför entréplanet, så var det två rulltrappor rakt ovanför varandra, så när man åkt upp för den första fick man springa runt ett halvt varv för att kunna fortsätta uppåt med den andra. Och nedför fick man som sagt gå, i den stora pampiga trappan mitt i varuhuset. (Sedan fanns det även en trappa vid huvudingången från Smedsgränd, vilken ledde upp till restaurangen.) Jag har en årssammanställning över verksamhetsåret 1959 för konsumentföreningen Uppsala. Där finns en bild på när rulltrapporna installerades detta år, så de fanns inte med från början då varuhuset byggdes. I så fall hade de nog placerats mer centralt.

 10. tommyO skriver:

  Bra med ny info , och jag ser att mitt inlägg 17april har lite ”defekter”
  Länken till bibli funkar ej längre, borttaget på bibli.
  Länken till Uppsalatidningen funkar , men ej direkt utan man får leta åt numret från 17/4 2014 och sedan sidan 14.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar