Broar över Fyrisån, Kvarnbron

Kvarnbron vid Kvarnholmen, Uppsala

Jippie, ytterligare ett av mina namnförslag antogs den 14 september av namngivningsnämnden i Uppsala! Nu är det officiellt att Uppsalas äldsta stenbro heter Kvarnbron.

Någon kanske tycker att det har ju bron alltid hetat. Helt korrekt, det är det vanligaste namnet man hör i samtal men även det som oftast dyker upp i olika källor. Problemet är att det ändå  blir en viss förvirring när det inte finns något officiellt namn. Allt för ofta måste bron förklaras med ”bron vid…” och så vidare. Jag tycker dessutom att bron inte får den uppmärksamhet den förtjänar. Den hamnar ständigt utanför alla uppräkningar och listor och det gäller även i mer officiella sammanhang. Troligtvis beror det på att bron inte går över hela ån och därför hamnat i skymundan. Nu hoppas jag att namnet skall ändra på detta.

skiss av Akademikvarnen och Kvarnbron från 1660-talet
Akademikvarnen 1660-talet. Det som ser ut som plockepinn till vänster om kvarnen bör vara en tidig träbro. Skiss av Erik Dahlberg.

Kart över Akademikvarnen, Kvarnholmen och Kvarnbron från 1667.
Kart över Akademikvarnen, Kvarnholmen och Kvarnbron från 1667.

Kvarnbron går mellan Akademikvarnen (Upplandsmuseet) och S:t Eriks torg. Den är uppfördes 1759 och är med det ett år äldre än Dombron. Tyvärr är uppgifterna om denna bro är nästan obefintliga. Man skall dock komma ihåg att kvarnverksamheten är väldigt gammal. Redan 1286 nämns ett kvarnverk i ett bytesbrev utfärdat av Magnus Ladulås (N. Sundquist 1959). Trots att det saknas källor kan man väl misstänka att det funnits någon form av bro på platsen, om nu inte kvarnen låg på fastlandet förstås.

Första gången själva bron nämns i någon text är i Uppsala domkyrkas räkenskaper 1497, ”prope pontem mole” – nära kvarnbron. Den äldsta bilden jag kunnat hitta är från 1660-talet och kartan ni ser är från 1667.

Kvarnbrons två slutstenar som nämner Peter Julin och Carl von Linné.
Kvarnbrons två slutstenar som nämner Peter Julin och Carl von Linné.

I mitten på 1600-talet skänker Drottning Kristina kvarnen till Universitetet. Det förklara varför vi hittar namnen på två universitetsanställda på slutstenarna istället för en landshövding som är brukligt.

Den södra bär Linnés namn, C.LINAE O EQ A.R MDCCLIX. Orsaken till att han finns på stenen är att bron uppfördes under hans rektorat.

Den norra stenen bär inskriptionen P.JVLIN A.Q 1759. Ingen verkar ha tolkad denna skrift men med lite Uppsalahistoria i bakfickan kan vi nog göra en kvalificerad gissning. Jag är ganska säker på att bokstäverna står för Peter Julin, senare adlad Julinsköld. Han var akademiräntmästare vid tiden och var den som skötte Akademiens pengar. Han var en ambitiös man, kanske lite för ambitiös. Efter hans död upptäckte man nämligen att han förskingrat stora summor från Universitetets kassa.

Kvarnbron med genomfarten och S:t Eriks grändKvarnbron, S:t Eriks källa och S:t Eriks gränd. Gouache från 1850-talet
Kvarnbron, S:t Eriks källa och S:t Eriks gränd. Gouache av okänd konstnär troligtvis från 1850-talet.

På tavlan från 1850-talet ser bron väldigt smäcker ut ifall man jämför med dagen bro. Vid den här tiden höll man på och förbättrade åmurarna och kvarnen byggdes ut för att få plats med nya siktmaskiner. Om det är dessa arbeten eller senare ombyggnationer som förändrat brons utseende kan jag dock inte svara på. Vad som man kan läsa sig till i den enda inventeringen som finns är att vägbanan vid S:t Eriks torg någon gång har höjts.

Det finns tyvärr inte så mycket mer att säga om bron och man kan väl bara hoppas att någon gräver djupare i arkiven. Just nu är jag bara väldigt glad att bron fått ett namn.

Kvarnbron på Google Maps.

Detta är inlägg 38 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

7 kommentarer

 1. Bosse skriver:

  Tack för din kommentar,den värmde.Men,oj vilken härlig blogg det här var.Du verkar ha både kunskap och tillgång till rikligt bildmaterial.Otroligt intressant för en bild och historieintresserad person.
  Den här bloggen åker in bland mina favoriter direkt.

 2. Scribo skriver:

  @Bosse
  Tack själv!

 3. Fredrik skriver:

  På bilden från 1850 syns ett rött vändkors eller något liknande längst till höger. Har du någon aning om vad det kan ha använts till?

  Vänligen

  /Fredrik

 4. Scribo skriver:

  Hej Fredrik. Det där vändkorset hade jag inte sett. Normalt brukar väl sådana användas när det är mycket folk och man vill att trafiken skall gå i båda riktningarna. Om vi bara spekulerar att det är en lång kö ner till brunnen så motverkar den att trappan fylls med två köer åt samma håll för då tvingas man ju klättra över den. Som sagt jag gissar bara men om det stämmer kan vi anta att det ibland var väldigt mycket folk här. Mycket intressant iakttagelse.

 5. Rolph Lind skriver:

  Hej.

  Apropå brons smäckra utseende på tavlan. Kan det vara så att markutfyllnad vid senare tillfallen kan ha smalnat av vattenfåran så ytan höjts? Tycker mej ana att höjden på stenväggen till höger är högre än på ditt foto. Att därtill vägbanan höjt gör ju även sitt till.

 6. tommyO skriver:

  Rapport UpplandsMuseet
  http://www.upplandsmuseet.se/contentassets/3552bf9b9fbd4e3297d1bc5d281cb675/rapport-2017.02.-2-mb.pdf
  Gillbergska genomfarten, Kvarnholmen – genomförd våren 2016

Trackbacks & Pingbacks

 1. Vändkors och en stad full av boskap - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar