Byggnader med sågtak

industriomrade_g5.jpgÄnda sedan jag var liten har jag ritat fabriker med skorsten och sågtak, precis som på vägskylten. Av någon konstig anledning började jag fundera över detta och det slog mig att dessa sågtak eller sågtandstak numera en utdöende sort. Som ni säkert förstår var jag tvungen att se om det fanns några här i Uppsala.

Resultatet blev magert och jag har faktiskt bara hittat ett med de klassiska fönstren som pekar mot norr. Detta gör taket till en riktig raritet och man bör nog ta sig en funderare på om det borde skyddas på något sätt?

sagtandstak_1.jpgsagtandstak_2.jpg

Taket hittar ni ute i Boländerna, närmare bestämt på Bergsbrunnagatan. Det sitter på en byggnad som uppfördes runt 1949 åt AB Hjalmar Söderberg, en av Sveriges största konfektionsindustrier på sin tid. Byggnaden med sågtaket var tillskärnings- och sysal.

Inom samma byggnadskomplex finns det även en länga med veckat tak. En vacker arkitektonisk detalj som tar en tillbaka till 1950-talets industriarkitektur. Jag vill också poängtera att skorstenen antagligen är den sista större tegelskorstenen vi har kvar i staden. Utan att ha undersökt saken närmare så kan jag bara nämna en till och det är en betydligt mindre skorsten på Tullgarns gjuteri.

veckat_tak.jpg

Vi får väl se vad som händer med taket den dagen man börjar utveckla stadsdelen. Själv hoppas jag att byggnaden får vara kvar och kan användas till något vettigt. Takfönstren är ju byggda för att släppa in mycket ljus så varför inte göra om byggnaden till en konst- och utställningshall? Den kanske till och med kunde vara en plats för vårt omdebatterade konstmuseum?

sagtak-ultuna.jpg

Uppdatering: En läsare hittade ytterligare ett sågtak som ni kan läsa om i kommentarerna. Häromdagen passerade jag byggnaden och passade självklart på att ta en bild av taket. Byggnaden hittar ni längs med Ultunaallén.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

6 kommentarer

 1. Magnus skriver:

  Blev nästan besatt av att hitta fler industrier med sågtandstak i Uppsala, men det var svårt. Men så när jag körde på Ultunaallén fick jag syn på några. Hoppas också på att Söderbergska huset (och norra delen av Bergsbrunnagatan) tas till vara på ett bra sätt när den dagen kommer.

  Länk: Google maps

  [länk redigerad]

 2. Scribo skriver:

  Magnus, du är en klippa. Det är riktigt kul att det finns fler sågtak i staden. Jag tyckte jag studerade satellitkartorna ordentligt men se det räckte tydligen inte.

  På en karta från 1952 är byggnaden markerad som Statens maskinprovningar. Verksamheten startade tydligen redan på 1800-talet och Lund och Uppsala var de första att ha testanläggningar. Nu lär inte denna byggnad vara så gammal men det är ändå en fin byggnad.

  PS. Din kommentar hade hamnat i spamfiltret av någon konstig anledning.

 3. tony björklund skriver:

  Hej
  Tillsammans med en kollega skriver jag en bok om arbetsplatser och arbetsplatsarkitektur. Den ska ges ut på Byggtjänsts förlag med titeln Fästning eller fikaställe samt undertitel, upplaga 1500 ex alltså en lågpris produkt. Jag vill gärna använda en eller två av dessa bilder med angivande av fotografens namn. Hoppas jag får jag det så att jag slipper att själv åka till Uppsala och fota.

 4. Tompa skriver:

  Hej!
  Jag är en kille i Halmstad som har ett garage jag ska bygga ut.
  Problemet är att takstolarna sitter på längden, där jag hade tänkt bygga till
  Ett antal meter.Då jag inte får ändra höjden på taket funderade jag på ett sågtak!
  Försökt att leta upp något häromkring men inte lyckats. Såg ditt inlägg och tänkte höra med dej om du vet om några ritningar eller bilder eller annat om just sågtak.
  Problemet som jag ser det är av-vattningen. Hur löser man det?
  Alla tips och idéer mottages tacksamt!!!

 5. tommyO skriver:

  Intressant fundering. I sågtak bildas ju ”dalar” mellan åsarna och avvattning av regnvatten sker i varje ”dal”, där det utbildas en takränna. Om du har tur så lutar ditt garage en aning ? i så fall får du naturligt fall på rännan – annars måste du nog fixa till lutningen vid bygget av de nya takstolarna. Det stora fixet är väl att göra rännan i dalen så den håller tätt. Men fixar du väggar och takstolar så bör väl en plåtslagare kunna hjälpa dig med detta?
  Kanske någon fler byggare kan yttra sig ?
  Tror det blir svårt att hitta ritningar men en bild hittar du här
  http://archileaks.se/wiki/sagtak/

 6. Tompa skriver:

  Hej!
  Det var faktiskt just den bilden som fick mej att fundera på ett sågtak!
  Någon lutning i sidled har jag inte men funderar på att ordna lite lutning från mitten och ut så att vattnet kan rinna på bägge hållen, sen får plåtslagaren lägga
  Plåt en bra bit upp på bägge sidor innan jag lägger pannorna.undrar bara hur det blir vid snöbildning?

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar