Bastion Gräsgården och Gröna kullen

grasgarden_2.jpggrasgarden.jpg

I somras dök jag på namnet Gröna kullen i några äldre texter. Först var jag väldigt vilsen men efter att ha grävt lite djupare visade det sig att det var namnet på resterna av slottets sydvästra delar. Titta på bilden nedan så förstår ni säkert hur namnet uppstått.

grona_kullen_fore_1914.jpg
Gröna kullen. Foto Henri Osti, årtal okänt. UUB

Om ni inte känner igen er riktigt så beror det på att bastionen inte återställdes förrän på 1940-talet. Det var dåvarande slottsarkitekten Viking Göransson och landsantikvarien Nils Sundquist som drog igång restaureringen. Vi kan tacka dessa herrar för att vi har en sådan fin bastion idag.

Ruinen är en lämning efter den stora stadsbranden 1702 som skadade slottet svårt. Först hade man inga planer på bygga upp slottet och det stod övergivet i decennier. 1744 får slutligen hovarkitekten Carl Hårleman jobbet att renovera slottet men han fokuserar bara på de östra delarna och det sydvästra tornet och bastionen lämnas åt sitt öde.

uppsala_slott_1600talet.jpg
Handteckning av Erik Dahlbergh. Slottet innan branden 1702, från söder.

gronakullen_1913.jpg
”Mur vid Gröna kullen i Slottsbacken”. Bildbeskrivning av fotograf A F  Schagerström 1913. UM

litografi_1870.jpg
Från ”gröna kullen”. Litografi från 1870 av Alexander Nay. (crop) UUB

Gröna kullen verkar alltså ha varit ett vedertaget namn på ruinen sedan 1800-talet och ända fram till 1940-talet. Visserligen nämns namnet ”Gräsgårdsbastionen” i vissa källor men jag har fått uppfattningen att det namnet inte var så känt utanför den akademiska världen.

När jag väl fått klart för mig vad Gröna kullen var för något hamnade jag osökt in på bastionens nuvarande namn. Namnet Bastion Gräsgården har faktiskt varit lite av ett mysterium för mig. Man skulle ju kunna tro att det skulle räcka med en enkel sökning på nätet, men icke. Det som förvånade mig var att ett besök på museet Vasaborgen inte gav någon ytterligare information. Man kan ju tycka att de som visar upp bastionen och resterna av 1500-tals slottet borde veta detta.

slotstornet_grasgarden.jpg
Innifrån tornruinen.

modell_Uppsala_slott.jpg
Modell av Gustav Vasas 1500-tals slott. Som ni ser saknas långslottet som började byggas på 1580-talet under Johan III ledning.

Det var först under ett besök på Upplandsmuseet som jag kom närmare en förklaring. I boken Trädgårdskonstens historia i Sverige, Sten Karling 1931, finns det ett avsnitt som är intressant. När Gustav Vasa uppför slottet på 1500-talet så anlägger han en trägård uppe på bastionen, tydligen enligt dåtiden senaste mode inom trägårdskonst. I räkenskaperna för år 1558 heter det: ”Fyllt vid den stora posteten, som var aktad till en örtagård. Där till dagsverken 2524.” Sten Karlig skriver också följande: ”Framgent kallades denna kilformiga, höga, stenterrass gräsgårdsbastionen, ett namn som den på sätt och vis än idag förtjänar”.

Just benämningen gräsgård för en trädgård av något slag finns beskrivet i ännu äldre källor. Vid Vadstena kloster hade heliga Birgitta planlagt en så kallad gräsgård, ett gräsbevuxet område med träd och blommande örter. Där kunde nunnorna ta sig en promenad och få en stunds vila från sina ordinarie sysslor. Vi får väl anta att även kung Gustav då och då tog några stärkande steg i trädgården uppe på bastionen.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

9 kommentarer

  1. Bo Karlsson skriver:

    Mycket läsvärt inlägg. Du hittar som vanligt mängder med intressanta fakta. Man tänker sig att slottet och platsen varit oförändrat i alla år, men skillnaden är ju ganska dramatisk genom åren, på grund av stadsbranden, och även andra omstän-
    digheter.
    Riktigt spännande att läsa detta och att få se på de gamla bilderna, litografier och teckningar.
    Rent märkligt hur annorlunda slottet ser ut på Erik Dahlbergs teckning, jämfört med i dag.

  2. tommyO skriver:

    Intressant och får en att söka vidare som vanligt.
    Och Upplandsmuseet har lite mera material om slottet se bla rapporten 2011:14
    som du kan hitta här med bilder o ritningar
    http://www.upplandsmuseet.se/Sidor/VERKSAMHET/PUBLIKATIONER/Rapportserien/
    Bilder kan man hitta på uppsala universitetsbibliotek och där har jag sett att det fanns en liten norraflygeln ända fram till 1819. Man fick ju aldrig till en ny stor flygel i norr efter bränderna.
    se http://app.ub.uu.se/epub/bildsok/bibrecord.cfm?bibid=2579
    tommyO

  3. Scribo skriver:

    Ja den där rapporten har jag läst och den är verkligen intressant. Det finns massor att läsa om slottet och mängder av böcker som jag aldrig orkat läsa :) Jag skall erkänna att läsa för mycket (om tid fanns) skulle kunna förstöra lite av upptäckarglädjen och motivationen. Den här bloggen bygger ju lite på att jag ser något som förundrar mig och först då börjar jag leta information, ta bilder osv. Ett ganska ineffektiv sätt att jobba men mycket roligare enligt mig.

  4. tommyO skriver:

    Ineffektivt kan man väl bara använda när man jobbar med en speciell sak/mot ett speciellt mål. Så det är väl inget att bekymra sig för.
    Vi är ju många som har glädje av detta så fortsätt för allt i världen att förundras över tillvarons besynnerligheter.

  5. Maria Ekholm skriver:

    Jag tror att nyfikenhet är en mycket god livsbetingelse! Håller med ovanstående skribenter, fortsätt så här! Otroligt vad mycket jag har lärt mig och jag vill läsa och lära mig ännu mer! Tack Scribo!

  6. Dennis Ahlstedt skriver:

    mycket intressant att läsa just om detta! det är en av historiska byggnader jag har många frågetecken i Uppsala.
    Jag har läst en del av dina inlägg och blir bara gladare att läsa något nytt som kommer upp. Fortsätt med detta!

  7. Simon skriver:

    SVT-programmet Svenska hemliga rum handlade igår om en fängelsehåla från 1500-taket vid slottet. Finns på play, länk ovan.

  8. tommyO skriver:

    Lie aktuellt från Upplandsmuseets arkeologer
    https://arkeologiupplandsmuseet.wordpress.com/2015/05/07/vad-finns-mellan-kung-jans-port-och-bastion-grasgarden/

  9. Scribo skriver:

    Tack tommyO. Det hade jag missat.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar