Broar över Fyrisån, Skyttorp

Betongbron vid infarten till SkyttorpHär kommer nästa bro i serie om broar över Fyrisån. Denna bro ligger längs Vikstavägen mellan Skyttorp och väg 290. Vägen byggdes så sent som 1905 och det överraskade mig lite då det oftast är äldre socken eller häradsvägar som fixas till. Som ni säkert förstår, finns det ingen väg så så saknas det oftast en bro. Gamla kartor bekräftar detta men en spång skall tydligen ha funnits på platsen och ytterligare en lite längre norrut. Ville man ha en körbar bro så gällde det att ta sig ner till den lilla böjen på ån som heter Gullsjön (Backbron, riven) eller vandra upp till Viken som jag beskrev i ett tidigare inlägg.

Bron då? Det var inte helt lätt att hitta något vettigt och jag misstänker att så här kommer det att fortsätta. På biblioteket fanns bara tre utskrivna häften om Skyttorp men de gav inte mer än hemsidan (sidan är borta idag) som tidigare gett mig årtalet på vägen. Vägverket tipsade mig om BaTMan, som är ett register med de flesta broar och tunnlar i Sverige, och här hittade jag slutligen byggåret 1993. Tack Vägverket.

Jag skall erkänna att fotografera betongbroar är verkligen inte det roligaste man kan göra men visst är det en utmaning. Det stora problemet är egentligen att hitta en bra vinkel då odlingar, träsk, diken, elstängsel och branta sluttningar gör allt för att sätta käppar i hjulet. Lärorikt är det i alla fall och betydligt trevligare efter att jag äntligen skaffat mig en flaska Mygga. Här är bron på Google Maps.

Detta är inlägg nummer 2 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

En kommentar

Trackbacks & Pingbacks

  1. Alla broar över Fyrisån, från Dannemorasjön till Flottsund - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar